Общинските сгради ще трябва да се застарховат. Снимка: архив Булфото
fallback

Правителството иска да се направят промени в Закона за общинската собственост, които да  задължат общините да застраховат всички застроени имоти, които са публична общинска собственост, срещу природни бедствия и земетресение.

Целта на промените в Закона е да се ограничат последствията и да се осигури  по-безболезнено преодоляване на щетите, предизвикани от природни бедствия, обясняват от правителствената пресслужба. Мярката е разработена съвместно с Националното сдружение на общините в Република България.

Съществуващото в момента в ЗОС задължение на общините да застраховат имотите си не определя обхвата на рисковете.

Приемането на новите текстове ще позволи да се компенсират общинските разходи при ремонтите на засегнати от бедствия имоти общинска собственост и възобновяване на предоставяните на населението публични услуги.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че подкрепя предложението на правителството. Тя го определи  като “важно и отговорно“.

По нейни думи още през пролетта е направила проверка колко от общинските сгради в София са застраховани срещу земетресения, “защото подобни събития се случват“.

Още следващата година Столичната община задължава районните кметове, като съответно им предоставя и бюджет, да застраховат общинските сгради, които са около 600, уточни Фандъкова.

Тя призовава хората да направят същото и с частните сгради.

Предложението на правителството идва няколко месеца след земетресението в Перник, при което пострадаха общински сгради. Властите и до момента не успяват да се справят с всички последици от бедствието.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов дори командирова министъра по еврофондовете Томислав Дончев в миньорския град, за да следи възстновителните дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

метро-застраховки

преди 11 години

Утре отивам да си "застраховам" живота от бъдещо падащи метро-плочки.За колко? 200 000, 300 000 евро? Жалко в България ще ми/им изплатят евентуално 5 000 лв максимум.А за метро-наводнение, за колко според вас да се застраховам?А за метро-земетресение?А за метро-джебчии и всякакви метро-престъпления?

35

Собственик

преди 11 години

Слагайте ми минуси, ваша работа, но никой не е длъжен да ви плаща щети при бедствие, ако не сте се застраховали. -Застрахователю, никой, който не е застрахован не е отишал в застрахователна компания да иска пари от застраховки. Но колко застраховани хора не са получили нито един лев от застраховките си и то поради 1 000 000 000 измислени причини? Да не говорим, че имате застарховки на имоти от порядака на 100 000 евро, но при "инцидент" изплащате не повече от 5 000 лв. А при земетресение...?

34

Кожодери

преди 11 години

Поредният държавен рекет, но няма да стане.Имаме си много добър опит с всички застахователни, пенсионни и т.н. компании, фондове, дружества и подобни.В България никой не си застрахова нищо. Дори полицаите.

fallback