Общинските сгради ще трябва да се застарховат. Снимка: архив Булфото

Правителството иска да се направят промени в Закона за общинската собственост, които да  задължат общините да застраховат всички застроени имоти, които са публична общинска собственост, срещу природни бедствия и земетресение.

Целта на промените в Закона е да се ограничат последствията и да се осигури  по-безболезнено преодоляване на щетите, предизвикани от природни бедствия, обясняват от правителствената пресслужба. Мярката е разработена съвместно с Националното сдружение на общините в Република България.

Съществуващото в момента в ЗОС задължение на общините да застраховат имотите си не определя обхвата на рисковете.

Приемането на новите текстове ще позволи да се компенсират общинските разходи при ремонтите на засегнати от бедствия имоти общинска собственост и възобновяване на предоставяните на населението публични услуги.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че подкрепя предложението на правителството. Тя го определи  като “важно и отговорно“.

По нейни думи още през пролетта е направила проверка колко от общинските сгради в София са застраховани срещу земетресения, “защото подобни събития се случват“.

Още следващата година Столичната община задължава районните кметове, като съответно им предоставя и бюджет, да застраховат общинските сгради, които са около 600, уточни Фандъкова.

Тя призовава хората да направят същото и с частните сгради.

Предложението на правителството идва няколко месеца след земетресението в Перник, при което пострадаха общински сгради. Властите и до момента не успяват да се справят с всички последици от бедствието.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов дори командирова министъра по еврофондовете Томислав Дончев в миньорския град, за да следи възстновителните дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase