Борисов следи подписването на договора. Снимка: БТА

Правим огромна крачка за истинската енергийна диверсификация на България. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на подписването на договора между министерство на икономиката, енергетиката и туризма с "Тотал Е&П България" Б.В  за търсене и проучване на нефт и газ в блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море.

„През следващите години ще можем да получаваме по-евтини горива. Ще се сондира на пет – шест хиляди метра дълбочина и заради сложната дейност е създаден консорциум“, който да я извършва, каза Борисов.

Премиерът припомни, че тази седмица са подписани договорите с компанията „Уестингхаус" за предпроектно проучване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй" и протоколи с „Газпром", един от които е за отстъпката в цената на природния газ от Русия от 1 април до края на годината с около 11 %.

„Това е една добра прелюдия към петък, когато очакваме президентът Барозу да открием едни от най-добрите инфраструктурни обекти, в голяма част финансирани от ЕС“, радва се Борисов.

Още по темата
Днес започваме да ковем българската енергийна независимост, каза след подписването на документа и министърът на икономиката,енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Блокът има потенциал за добив както на нефт, така и на природен газ. Инвестициите за пет години ще бъдат над един милиард евро. България ще получи бонус от 40 млн. евро.

„Добиваният нефт от собствени находища е по-евтин, а ще получаваме концесионно възнаграждение“, допълни
министърът.

В рамките на десет работни дни в държавния бюджет ще влезе бонусът. Той не е обвързан с приспадане в бъдеще от други плащания и е еднократен, поясни министър Добрев.

При конкурсната процедура минималната заложена сума като бонус е била 1 млн. евро, а "Total" са предложили 40 млн. евро.

Министърът отбеляза, че офертата на "Total" е няколко пъти по-добра по всеки един от параметрите спрямо останалите оферти.

Бонусът е с една от най-малките тежести при формирането на крайната оценка, допълни министърът.

Той поясни, че когато се стигне до концесионен договор след пет години плащанията са между 2 и 30 процента от стойността на добитото количество, като процентът се определя на базата на това колко продуктивни са сондажите.

Добрев изрази убеденост, че в случая плащанията ще бъдат 30 процента. Резултати от проучванията на консорциума се очакват най-рано след втората година.

„Убеден съм, че следващите години следващите поколения в България ще имат възможността да ползват много по-евтини ресурси, а държавата ще получава огромни концесионни такси”, добави Борисов.

Решението за откриване на процедурата за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ беше взето от правителството през октомври 2011 г. През юли тази година кабинетът одобри издаването на разрешение на френската фирма “Total”, спечелила конкурса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase