Снимка: БТА

Здравният министър Десислава Атанасова увери, че няма драма с предложението за намаляване на ДДС ставката за лекарствата, а става дума за диалог между нея и финансовия министър Симеон Дянков в хода на новата бюджетна процедура, стана ясно от интервю на Атанасова за TV7.

В момента всички министерства правят предложения към Министерство на финансите за бюджета за следващата година и в този смисъл искането за преференциална ставка на ДДС за медикаментите е само едно от исканията, отправени от здравното към финансовото ведомство за Бюджет 2013 г., аргументира се здравният министър.

Атанасова се съгласи с мнението на министър-председателя, че сметката за момента не излиза, тъй като около 200 млн. лв. няма да влязат като приход в бюджета.

Като посочи, че здравното ведомство прави всичко възможно да се регулират цените на лекарствата, министърът посочи, че вече има групи лекарства, при които се наблюдават драстични намаления на цените. Такива са продуктите за неврология, кардиология, за лечение на диабет, за СПИН, някои антибиотици и др.

Помолена да даде конкретни данни, Атанасова съобщи, че досега Комисията по цени и реимбурсиране е проверила около 1300 лекарствени продукта. В абсолютна стойност има такива, чиито цени са се понижили с между 300 и 500 лв., а в процентно изражение намаленията при лекарствата варират от 3 до 87 процента, посочи здравният министър.

На въпрос за въвеждането на единна електронна информационна система в здравеопазването Атанасова каза, че проектът ще бъде реализиран скоро и финансиран с европейски субсидии. Идеята е чрез системата всеки български гражданин да може свободно да проверява здравния си статус. Здравното министерство работи и по други европейски проекти, чрез които да се осигурят средства за модернизиране на болниците и купуване на нова апаратура, става ясно от разговора.

По повод на новата методика, предложена от здравната каса за лимит на заболяванията в лечебните заведение, Атанасова коментира, че предстои обществено обсъждане, за да се съберат всички гледни точки. Но като цяло касата е предложила справедлив начин да се осигури еднаква и достатъчно качествена медицинска помощ навсякъде в страната.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase