Снимка: архив, БТА
fallback

„Ние показахме, че в тези трудни времена могат да се взимат правилни решения, които да водят до добри резултати”.

Това каза президентът Росен Плевнелиев пред изпълнителни директори на финансови институции от Лондонското Сити, с които се срещна днес в британската столица.

В условия на тежки финансови ограничения, които засегнаха цяла Европа, България избегна натрупването на нови дългове и има втория най-нисък държавен дълг в ЕС, подчерта държавният глава.

По този начин следващото поколение ще може спокойно да планира приоритетите си, без да изплаща нови дългове, допълни президентът.
 
Според Росен Плевнелиев въпросът за България е не дали, а колко бързо ще върви напред. Президентът припомни, че страната ни реформира пенсионната си система и публичната администрация, започна и реформа във водния сектор.

Все още има проблеми в съдебната система, но работим усилено, за да ги преодолеем, каза още Росен Плевнелиев.
 
Пред представители на финансовите институции в Лондонското Сити държавният глава посочи, че България предоставя много добри възможности на бизнеса за позициониране в региона на Югоизточна Европа.

Продължава изграждането и подобряването на инфраструктурата, големи са и възможностите за концесия на летища и пристанища.
 
Според президента огромен е потенциалът за инвестиции в енергийната област.

Диверсификацията на енергийните доставки остава голяма тема за България. „Не искаме да сме зависими само от една тръба”, коментира още държавният глава и допълни, че инвестициите в енергетиката и енергийната ефективност разкриват големи възможности за стимулиране на малкия и средния бизнес в България.

Президентът представи и предимствата за инвеститорите, които страната ни предлага и с новия Закон за публично-частното партньорство. Само във водния сектор през следващите години се очаква инвестициите да достигнат между 10-12 млрд. лева в следващите години, каза още Росен Плевнелиев.
 
Пред българския президент представителите на Лондонското Сити посочиха, че макроикономическата картина на България изглежда „перфектна” - параметрите на бюджетния дефицит са много добри и страната ни успява да поддържа икономически растеж.

Необходими са обаче повече инвестиции за повишаване на производителността на труда и в отрасли с висока добавена стойност. Участниците в бизнес срещата проявиха интерес към възможностите за приватизация на „Българския енергиен холдинг” и Пристанище-Варна, както и от правителствените мерки за насърчаване на малките и средните предприятия.
 
Участие в срещата, организирана от кмета на Лондонското Сити Дейвид Утън, взеха посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, представители на City of London Corporation, Morgan Stanley International, Deloitte, JP Morgan, EC Financial Associates, British Petrolium, Skandinaviska Enskilda Banken, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ и други.

Президентът Плевнелиев получи и поздравления за победата на българските волейболисти над Германия късно снощи и класирането им на полуфинал на Олимпийските игри в Лондон, инфоримрат от пресофиса на държавния глава.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

ДО 154

преди 11 години

ТВОЕТО НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН НАПЪЛНО ОБОСНОВАНА ЛЪЖА.АЗ ЩЕ ТИ НАПИША НЕЩО КРАТКО И ВЯРНО:ПОСЛЕДЕН ИЛИ АКО ИЗКАРАМЕ ОЩЕ 1300ГОДИНИ,ЗА ДА ГО ПЛАТИМПОРЕДЕН ПИРОН В КОВЧЕГА НА БЪЛГАРИЯ С НЕОЦЕНИМАТА ПОМОЩНА КЛЕМЪЛСКИТЕ ЛИЛИПУТКИ,В ТОВА ЖЧИСЛО И ТИ.ФАКТ.

130

румен221

преди 11 години

ФИНАНСОВИ РАЗЧЕТИ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕСпоред доклада на HSBC mi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.html. Реалности:1.НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: Класира на -во място Атомстойекспорт (2 блока всеки от тях 1000 MWe V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. (3,997)2. В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената съгласно EUROSTAT. (Станишев и Борисов да не лъжат, че няма договореност)3. Оскъпяване за забавянето 0,533 милиона евро.. От доклада:1. При 4.53 милиарда евро цената на 1 000MW ИНСТАЛИРАНА МОЩНОСТ Е 2,265 МИЛИАРДА ЕВРО, което е ДАБРА ЦЕНА ЗА КУПУВАЧА. (дори с тези 0,53 милиарда оскъпяване заради бездействие)2. За 60 години, усреднената цена е 75 евро/МВч. Деиндексираме и получаваме 32 евро/МВч. (Или 64 лева на мегават/час. ИЛИ 6,4 стотинки на киловат. (Козлодуй продава днес по 65 лева на мегават/час., но само 13% от произведеното е за вътрешния пазар).2. От таблицата на стр.11 (долу в ляво) четем - Средни експлоатационни разходи - 1,21 евроцента на киловат, деиндексиране и получаваме 0,65 или:3,2 0,65 = 2,55 евроцента от киловат или 25,5 евро ПЕЧАЛБА на мегават.3. От същата табличка при годишно производство от 15 898 446 мегавата получаваме приблизително 405,45 милиона евро печалба за първата година.- Печалбата за 26 години ще е 405,45 х 26 = 10,542 милиарда евро ПРИ ИНФЛАЦИЯ 4% ГОДИШНО, ТОВА ПРАВИ ОКОЛО 100%... ИЛИ:- ПЕЧАЛБАТА от АЕЦ Белене, до 26-тата година ще е 21 милиарда евро!!! ЗА 60 ГОДИНИ 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! РЕАЛНОТО ПЕЧЕЛИВШО РЕШЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ (Финансиране и Лихви): 1. Правим БАХ (български атомен холдинг) в който включваме АЕЦ-Козлодуй и ПК АЕЦ Белене (Проектна компания).2. БАХ разкрива целева сметка в ББВР (бълг. Банка за възстановяване и развитие) където се внася цялата печалба от АЕЦ Козлодуй).3. С решение на Парламента теглим 6 годишен ЦЕЛЕВИ ОБЛИГАЦИОНИН ЗАЕМ, от 3,14 милиарда евро, при лихва 4%, какъвто вече изтеглихме и също ги внасями в Целевата сметка. (С лихвата за 6 г. ще станат 4,97 милиарда евро).4. АЕЦ Козлодуй ще продава САМО на вътрешния пазар и ПРИ ДНЕШНИТЕ ЦЕНИ, годишната му печалба ще е около 800 милиона евро, които се внасят в целевата сметка на БАХ, КОЕТО ЗА 6 ГОДИНИ Е 4,8 МИЛИАРДА (сега продава само 13%...?!?!?!)5. Първи блок ще работи 1 година с печалба от 400 милиона или общо парите в Целевата сметка (без натрупаните междувременно банкови лихви) ще са 5,2 милиарда така, че хартисват 400 милиона за далекопроводи...!!! . ИЗВОДИ:1. Трите години забавяне, ощетило ни с 500 милиона евро, И ВСЯКА СЛЕДВАЩА ГОДИНА БЕЗДЕЙСТВИЕ са по вина на ТОВА правителство, което носи вина за оскъпяването СОЛИДАРНО с комунистите на Станишев. 2. При консумация от 6,6 мегавата 3,6 ще са от АЕЦ-Козлодуй и Белене и КРАЙНАТА ЦЕНА ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЩЕ Е ПОД 12 СТОТИНКИ НА КИЛОВАТ!!! ПИТАМ- КОЙ Е ПРОТИВ ТОВА???

129

666! СУПЕР...

преди 11 години

.....КРАЛИЦАТА БРЕМЕНА ...!

fallback