Манолова чака протести. Снимка: архив Булфото
fallback

Спонтанни протести на гладни хора през есента и зимата прогнозира депутатът от “Коалиция за България“ Мая Манолова.

По нейни думи, след като изтече тримесечният мораториум върху цените на храните, който договори земеделският министър Мирослав Найденов с три търговски вериги, ще има скок нагоре.

Според Манолова повишението на цените на храните, заедно с покачването на тока и водата, “ще ударят“ българите. Тя призова правителството да помисли за увеличаване на доходите още от октомври.

С прогнози за нов вот на недоверие през есента обаче от левицата не се ангажираха. Червеният депутат Антон Кутев заяви, че не бива само БСП да инициира такива гласувания, но не пропусна да каже, че все пак основания има достатъчно.

Левицата влезе в задочен спор с регионалния министър Лиляна Павлова, която обясни, че ще са нужни три месеца на ГРАО, за да провери дали има 500 000 реални подписа в подписката за провеждането на референдум за бъдещето на АЕЦ “Белене“.

Според Кутев проверката може да отнеме максимум един месец. Депутатът обясни, че толкова време е отнело на БСП да се срещне с всички хора и да събере подписите им. Народният представител изрази съмнение, че това е опит да се отложи решението за референдума.

Според изчисленията на Мая Манолова пък дори преброяването на подписите да отнеме три месеца, референдумът трябва да се проведе най-късно до края на април.

Депутатът обясни, че срокът, в който трябва по закон да се проведе общонационалното допитване, е шест месеца от внасянето на подписката, но в този срок не се включва времето за проверка.

Левицата настоя и за отделна кампания за провеждането на референдума. По този начин от БСП отхвърлиха лансираното напоследък предложение на ГЕРБ да си проведе вот две в едно – парламентарни избори и референдум.

“Демокрацията на някои хора явно им изглежда скъпа“, коментира Антон Кутев твърденията, че допитванвето ще струва 40 млн. лева. Той изчисли, че с парите от контрабанда, които достигат над 1 млрд. лева, могат да се провеждат по 250 референдума годишно.

По думите на Кутев, ако се окаже, че не може да има референдум, това ще означава край на демокрацията у нас.

Според народния представител в момента ГЕРБ разиграват сцената с доброто и лошото ченге. В ролята на доброто влиза премиерът Бойко Борисов, а в ролята на лошото – депутатите.

Кутев определи като “невъобразими лъжи“ изявлението на премиера Борисов, че АЕЦ “Белене“ ще струва 22 млрд. лева.

Според червения депутат  единственият документ, който е подписан до момента, казва, че АЕЦ „Белене” ще струва малко под 4 млрд. евро.

По сметките на Кутев така атомната централа ще струва на всеки българин 1000 лева – 8 млн. лева разделени на 8 млн. души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

604

Moskva

преди 11 години

a koga 6te ima Oficialna Informacia otnosno Proekta ''Vazroditeln Prozes'' ili pak Amerikancite 6te kajat Сигнализирахте за неуместен коментар

603

бай Бончо

преди 11 години

Защо се боите от истината?

602

Анонимен

преди 11 години

...PARCALESO,PARCALESO--ВЕЖДИ РАШИДОВ ЛИ ТЕ Е РИСУВАЛ...ЛЕЛЕ КОЛКО Е БИЛ ПИЯН !...

fallback