Найденов е готов и на басове. Снимка: БТА

Две търговски вериги няма да вдигат цените на десет хранителни продукта от български производители за три месеца. Министърът на земеделието и храните е направил тази договорка с представители на “Кауфланд“ и “Метро“.

По думите на министъра се водят преговори и с други вериги. Найденов изрази надежда, че същият консенсус може да се постигне с други две вериги до края на деня.

Десетте стоки, които няма да поскъпват, са продукти, които хората слагат ежедневно на трапезата си и не могат да минат без тях, обясни Найденов.

Още по темата

Въпросната “социална кошница“ включва:  хляб - "Добруджа" и бял, кисело и прясно краве мляко, краве сирене и масло, кашкавал "Витоша", пилешко и свинско месо /трупно/, яйца в разфасовка от десет броя размер "М" и кренвирши.

По думите на Найденов е необходимо цените да се задържат за три месеца, защото пазарът  е изключително нервен и динамичен и след този период цените няма да се повишат, а ще паднат. Найденов беше готов дори да се обзаложи с журналистите, че действително няма да има скок.

Вчера в Министерския съвет имаше среща на представители на животновъди, преработватели и представители на търговските вериги с министър-председателя Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов.

Преработвателите и производителите се оплакаха, че търговските вериги ги натискат за възможно най-ниски изкупни цени, а едновременно с това намаление на стоките в магазините не се забелязва.

Найденов ги подкрепи, а Борисов нареди да започнат проверки на службите за сигурност и отговорните институции за финансовите потоци по веригата производство, преработка и продажба на месо и млечни продукти.

Търговските вериги от своя страна не се съгласиха с твърденията, че оказват натиск по веригата. По думите на Димитър Спасов, представител на една от големите вериги магазини, те не натискат, а водят търговски преговори.

Според него магазините ще направят всичко възможно да не се допусне вдигане на цените на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase