Маргарита Попова. Снимка: архив Булфото

Докладът на Европейската комисия е изкушение за политическо говорене, но това не трябва да се случва, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред БНТ.

Тя коментира мониторинговия доклад за реформите у нас и различния му прочит от различните политически сили. По нейни думи вчера президентът Росен Плевнелиев нарочно е включил като точка за обсъждане на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, за да сложи точка на различните интерпретации.

Според Попова, която преди да стане вицепрезидент беше правосъден министър, в доклада за реформите в съдебната система и вътрешния ред Европейската комисия отбелязва, че има добра рамка за реформи, която трябва да се следва.

По нейни думи партньорите ни от Брюксел ни дават и знак, че въпреки икономическата криза не бива да си правим илюзии, че правосъдието и вътрешния ред ще бъдат неглижирани.

Още по темата
“Този доклад е фундаментален. Той изисква да намерим и подчертаем ключовите думи – откритост, устойчивост, последователност, за да изпълним фундаментални реформи“, обясни Попова.

По думите на вицепрезидента трябва цялата политическа класа да се обедини около положителните изводи в доклада, да приеме, че добре оценените действия и реформи не трябва да се пипат, а да се продължат.

Попова, подобно на премиера Бойко Борисов, не откри нищо тревожно в продължаването на мониторинга. По нейни думи с този доклад ЕК ни казва: “Много се направи. България е на път да постигне целта на механизма и сега имате време (следващият доклад ще бъде готов в края на 2013 – бел.ред.) да защитите постигнатото и да продължите в посоката в реформата“.

Вицепрезидентът допълни, че в някои случаи не е лошо на страната ни да се оказва “натиск” отвън, защото така ще постигнем съотносими европейски стандарти. Тя обаче изрично уточни, че тя не нарича мониторинга натиск, а работа в екип с европейските ни партньори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase