Депутатите все пак нямаха консенсус. Снимка: архив Булфото
fallback

Парламентът прие на второ четене Закона за горите. Сред приетите текстове остана и този, който ще позволява на фирмите да подменят вече съществуващите лифтове.

Право на строеж в горски територии без промяна на предназначението ще има за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са "търпими строежи" по Закона за устройство на територията.

Правото на строеж ще се дава за срок от 20 години за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и модернизация на съоръженията.

Поправката беше приета след дълги дебати между природозащитници, представители на властта и на фирмите концесионери на лифтовете. Законът за горите беше върнат в началото на юни с вето на президента Росен Плевнелиев заради няколкодневните протести на екозащитници на Орлов мост.

Консенсусното предложението беше внесено от депутата от “Коалиция за България“ Георги Божинов. По негови думи е допустимо да се усъвършенстват и модернизират старите лифтове в това трасе, в което са, ако това ще доведе до повишаване на сигурността им.

Oще по темата
Друго предложение на Божинов беше отхвърлено. В него се предвиждаше ски центрове да могат да се строят при облекчени условия, ако държавата или общините участват с 50% от капитала на дружеството, което ще изгражда съоръженията.

Божинов мотивира тази идея с компромис между интересите на различни групи и припомни, че освен протестите на природозащитници, е имало и контрапротести, свързани с развитието на ски туризма и подпомагане на икономиката на регионите.

Представители на опозицията не останаха съвсем доволни от закона. Представители на БСП и “Атака“ заявиха, че все пак са прокарани лобистки текстове.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Пирински обясни, че ГЕРБ трябва да имат предвид, че зад успеха на страни като Австрия и Швейцария в ски туризма стои съгласие между интересите на групи, които се сблъскват у нас. Премиерът Бойко Борисов дълго време даваше пример със строежа на ски писти в Австрия и се опитваше по този начин да обори мотивите на природозащитниците.

“За разлика от нашия опит, при тях е имало много сериозен, разумен процес на балансиране на интересите“, подчерта Пирински.

"Отново налагате частен интерес с помощта на чисто лобистко законодателство, прокарвано от народни представители, които в момента се разглеждат за конфликт на интереси и пет пари не давате за последиците от това, което сте направили“, допълни Георги Пирински.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Не съм комунист

преди 11 години

Руснаците в момента са едни от най-богатите хора/ а и държава/. Цяла Европа е тяхна а имат вече много влияние и в други континенти.Просто са богати. Защо ние дребната държавичка не желаем да сме с тях, хем са славяни хем сме по близо. Ако искаме да изнасяме там - знаете необятен пазар, а те пък малко отмалко ни правят реверанс че сме европейски съюз.Еми не си знаеме интереса...... Няма да ни заробват. Вече я няма икономическата доктрина за социализъм, само чисто и просто интереси и взаимна изго

32

rumen.nikolov.944

преди 11 години

Aз също като Карла съм доволен от наш Бочко. Вдигна ни заплатите, въпреки, че ни махна бонусите..Нали било криза сега...само 150 000 лева даваме за да приберем 100 ***, разберете го! Не е лесно да управляваш закъсала държава, особено в такива тежки времена..Той, и заради това ми плаща, за да пиша против строежа на АЕЦ Белене, защото той се бил договорил с американците, да му осигурят една хубава пенсийка за догодина като се пенсионира от премиерския стол...Да бъде славен наш ЦАР БОКО

31

Кайо до 36:

преди 11 години

Драги или драга, три години си лежахте на кълките! Новият ВСС си го готвите, за да не застанете другата година на подсъдимата пейка, ей окрадохте държавата и искате да се измъкнете!

fallback