Затягат правилата на пътя. Снимка: архив Булфото
fallback

С 2000 лева и лишаване от право за управление на МПС за две години ще бъдат наказвани шофьори, които отказват да бъдат тествани за употреба на алкохол, предвиждат одобрените на второ четене промени в Закона за движението по пътищата.

Глоба от 200 лева ще се налага при неправомерно паркиране на място, определено за хора с увреждания, реши парламентът.

За срок до един месец ще се спира от движение пътно превозно средство, чийто собственик шофира без книжка или с концентрация над 0,5 промила алкохол в кръвта или е употребил друго упойващо вещество.

Същата санкция ще се налага и на собственик, който е предоставил автомобила си на неправоспособно лице или на човек, употребило алкохол или други опиати.

При концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 до 1,2 промила включително водачът се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лева.

С глоба от 100 лева ще се наказва водач, който преминава на червен светофар или не осигурява предимство при преминаване през пешеходна пътека. При повторно нарушение глобата ще е 200 лева  и лишаване от правото за управление на превозното средство за срок от един месец.

С 50 лева ще бъдат глобявани пешеходци, които преминават през огражденията от парапети или вериги и не спазват светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

С глоба от 500 лева ще се наказва водач, който извършва таксиметрови или обществени превози на пътници или товари без валидно удостоверение за психологическа годност. Глобата или имуществената санкция за работодателя му ще бъде 1000 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

До Кратун Nr. 82

преди 11 години

Ей Кратуне, а редно ли е заради някой който няма контрол над краката си да се качва на кола? И редно ли е да остави някое семейство без баща, майка или дете? Не 2000лв трябва да е глобата, но и затвор 2 години за убийство на пътя. А колко често "недосегаеми" *** минават на червено, създавайки реална опасност за останалите? А колко човешки живота са погубени заради такива, дето видители щели да останат без доход за нарушение? Аман от човешката глупост безгранична!!!

81

CX

преди 11 години

Съгласен съм с глобите, ама кой ще глобява и управляващите за "хубавите" пътща. Защо аз всяка година трябва да вадя пари от джоба си за да оправям колата си, разваляща се все повече и повече, благодарение на нашите пътища. От завода производител на автомобила, ако дойдат тук да ни видят пътищата, сигурно ще вмъкнат клауза при покупка, че гаранцията не важи за България

80

Elementarno

преди 11 години

Хей шофьорчетатаааааааа, осъзнайте се. Ако спазавате правилата никой няма да ви глобява. Ама не. Трябва да сте влики, трябва да сте бързи. Мамка ви *** комплексрска. Неприятни сте ми, смърдите и сте гнусни. С ваште злобни погледи и нечовешки гримаси. Знаете ли какво заслужавате? Умират хора млади заради вас. Колко хора страдат заради ваште комплекси? Превете се на смели пред Ал Кайда, Хамас и Хисбула, а не пред отрудения български народ. Еничари гнусни, потурчени, чалгаджий неприятни потни.

fallback