Бойко Борисов. Снимка: БТА
fallback

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов призова премиера Бойко Борисов да отговори на десетките въпроси, свързани с ужасяващия атентат в Бургас, отнел живота на 7 души.

"Каня ви на трибуната да отговорите. Въпросите са толкова сериозни, че няма по-сериозни от тях. Става дума за националната сигурност. Вземете отношение към това – пробив ли е, не е ли пробив в националната сигурност", попита Костов.

Тъмносиният лидер бе обаче категоричен, че има пробив в националната сигурност на страната, тъй като има извършен международен терористичен акт. Преди ден обаче Борисоов зае противоположната позиция, че няма пробив в сигурността, тъй като еврейските туристи били по целия свят.

"Поне застанете и дайте някакви аргументи. Мълчанието ви е необяснимо", настоя Иван Костов.

"Има извършен терористичен акт на наша територия, което означава, че има пробив в системата за сигурност и мерките за безопасност", категоричен бе и колегата на Командира, но от левия спектър на залата, Ангел Найденов.

Според него има и ясна политическа отговорност - на премиера и на ръководеното от него правителство.

"Справихте ли се в един от най-важните изпити, които трябваше да държите - да се осигури сигурност на хората в България“, попита реторично Найденов и допълни, че отговорът на левицата е "по-скоро не".

Найденов попита разполагали ли са кабинетът и службите ни с каквато и да е предварителна информация или сигнали за възможни терористични атаки, каква е била оценката на нашите служби за сигурност, какво е предприето, ако в тази оценка се е съдържал изводът за наличие на заплахи, както и в състояние ли са службите да отговорят на съвременните опасности.

Депутатът от левицата настоя да се направи честен и обективен анализ, а българските власти чрез бързи и адекватни професионални действия да върнат увереността на хората в способността на държавата да защити живота и здравето им.

На свой ред националистът Волен Сидеров предупреди за опасност от нови терористични атаки на наша територия и призова българското правителство да признае и за опасността, която идва от Турция.

Лидерът на "Атака" обвини предишните и сегашното правителство във васална политика спрямо Запада и САЩ, довела до кървавия атентат в Бургас на 18 юли.

"Нямаме защитни механизми, имунна система, което доведе до този терористичен акт", подчерта Сидеров.

"Атака" и лично аз, подчерта Волен Сидеров, десетки пъти сме предупреждавали за опасността от ислямския фундаментализъм - за това, че емисари "щъкат" у нас необезпокоявани, имат свои гнезда тук. Фундаментализмът не си е взел ваканция", категоричен бе лидерът на националистите.

"Ако говорим за исляма, втората религия в света, като носител на тероризма, е много грешно", взе думата и Юнал Лютфи, депутат от ДПС.

"Тероризма може да бъде носител и от християнин, и от мюсюлманин и от будист. Ние трябва да говорим за това, че България трябва да намери своето място в световната борба срещу тероризма", подчерта депутатът.

Лютфи отвърна и на Сидеров, че не е правилно да се намесват други страни и да се отчита като грешка приятелската политика със съседни държави, водена от правителството.

След като изслуша Костов, Найденов, Сидеров и Лютфи, на трибуната застана премиерът Бойко Борисов.

"Във вторник има вот на недоверие, затова един-два дни по-късно да ви информирам, няма голяма разлика", отвърна той на десетките му отправени питания.

Борисов добави, че службите работят активно и се надява в рамките на 3-4 дни, тъй като има обективни процесуално-следствени действия, да има резултати за атентата на бургаското летище.

"От днес се работи вече и по самия взрив", разясни им още премиерът.

"Цяла нощ бях там, работи се изключително  активно, никой не е прекъсвал процесуално-следствените действия", успокои той опозицията, но не отговори на въпроса има или няма пробив в националната ни сигурност.

"Докато не излязат всички експертизи, всичко е версии. Особено към камикадзетата - няма никакъв шанс за противодействие. Не случайно е избрано такова място. Това е можело да стане пред хотела, пред ресторант. Ние сме разкривали много взривни вещества, бомби, взривни устройства, автомати, картечници. Когато ги разкрием, и медиите го дадат – минава като ей така. Малко са държавите, на които не им се е случило", каза Борисов.

"Нека да изчакаме да излязат техническите характеристики на бомбата. Има значение как е взривена – ръчно, дистанционно, механично. Ако сега обсъждам версиите с вас, утре може да излезе, че може да бъде опровергано", посочи той.

"Бомбени атентати в България е имало и преди", завърши Бойко Борисов, като даде пример с атентата на гара Буново през 1985 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

404

Анонимен

преди 11 години

51, STIGA SERI PLQVA!!! NE SE RAZBRA OT BRATVEJITE TI KOI E OTGOVOREN??!! MOJE BI AMERIKANCITE SA GO VZRIVILI REISA- STIGA PROSTOTII, TO E QSNO CHE SHEPA BOLNI S KORAN V RAKA GI ORGANIZIRAT I IZPALNQVAT PODOBNI PAKLENI PLANOVE,,,OSTANALOTO E PLQVA KATO TAZI , KOQTO RASISH PO SAITOVETE!

403

Анонимен

преди 11 години

ИНЕРЦИЯТА КОЯТО ПОЛУЧИХТЕ ОТ ПРЕДИ 23 ГОДИНИ КОМУНИЗМА СВЪРШИ ЗАПАДА ДА СЕ ГОТВИ ЗА ВОЙНА.

402

шах и мат

преди 11 години

Това заяви в Шоуто на Слави бургаската журналистка и главен редактор на сайта Besove.bg Катя Касабова.Тя допълни, че от приключилата вчера аутопсия на самоубиеца става ясно, че очите му са сини. Това означава, че лицето, което се вижда на разпространените снимки и видеокадри не е атентатора, тъй като имало кафяви очи и предположи, че това е неговия помощник, който живеел в село Лесово, близо до турската граница.

fallback