Мирослава Тодорова. Снимка: Булфото
fallback

"Посланието на едно уволнение: Щом съдията не слуша, ВСС удря", анализира в "24 часа" Йонко Грозев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии. Повод е уволнението на съдия Мирослава Тодорова и протестът на съдиите. Според Грозев поведението на съдиите даде ясна индикация, че те могат да се мобилизират и че са разбрали, че в крайна сметка доброто управление на съдебната система и запазването на тяхното професионално достойнство не може да се случи без техните колективни усилия. "За мен решението на ВСС да уволни съдия Тодорова е истински скандал, защото на практика ВСС санкционира отделен съдия за собственото си безобразно управление. Съюзът на съдиите и съдия Тодорова от години повтарят, че разминаването в пъти на натоварването на отделни съдии и липсата на каквито и да било критерии за натовареност на съдии и оценката на качеството и количеството на тяхната работа създава условия за произвол и унищожава правосъдието", припомня Грозев.

"Ако има нещо положително в случая с Мирослава Тодорова, то е, че се постави въпросът с натовареността на съдиите като част от дневния ред на реформата в съдебната система, казва в интервю за "24 часа" Диана Ковачева, министър на правосъдието. – Нашият екип има амбицията да намери механизъм за решаването му. Министерството на правосъдието готви специална методика за регулиране на натовареността на съдии и прокурори с помощта на европейски експерти от Съвета на Европа. Тя ще залегне в основата на предложения за промени в Закона за съдебната власт, които се обсъждат сега", обяснява Ковачева.

ВСС да се саморазпусне, призовава "Преса". Сегашният ВСС няма повече право да кадрува. Не защото е нелегитимен, а защото изчерпи моралния си кредит на доверие. Безсмислено ще е днес да бъде свикан от правосъдната министърка на извънредно заседание по казуса с уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Само дни преди това Диана Ковачева оправда решението на съвета, който председателства по право. Но вероятно и тя е под натиск отвисоко. Както и повечето министри в кабинета, които се стреснаха от това, което става в Темида и което се очаква да прочетат в доклада на Брюксел тази седмица. Затова най-правилното поведение на членовете на ВСС е да си подадат оставката. И на тяхно място да бъдат избрани точните и честни нови хора.

"ГЕРБ основно чрез Цветан Цветанов успя да си осигури във ВСС такова влияние и подкрепа чрез зависимости", твърди в интервю за "Преса" Татяна Дончева. Тя не е сигурна, че политически натиск е причина за уволнението на съдия Тодорова. Членовете на ВСС, доизкарвайки мандата си, свързан с обидни за всеки от тях действия, които ще им сложат професионално клеймо, решиха да угодят на Цветанов не само, защото той ги държи. Те вече слугуват по инерция и затова гонят Тодорова като хрътки, казва Дончева.

"Доверието към съда е критично ниско", отбелязва в интервю за "Стандарт" националният омбудсман Константин Пенчев. Той посочва, че магистратите протестират срещу решението на ВСС, в чиято безпристрастност не вярват, макар че 11 от членовете на този ВСС са избрани от тях. Не са редки случаите, при които граждани протестират пред съдебните палати в София и страната, защото не вярват в безпристрастността на съда. А и всички социологически проучвания сочат, че доверието в съда е на критично ниско ниво. Предстои избор на нов ВСС. Доколко ще бъде ефективно обсъждането на кандидатурите, зависи от тези, които избират - Народното събрание и делегатските събрания на съдебната власт. И разбира се, от гражданското общество - да каже какво мисли за тези кандидатури. ВСС трябва да остане постоянно действащ, категоричен е Пенчев.

"ГЕРБ търси власт с БСП и ДПС", е озаглавено интервюто в "Труд" с Калин Томов, организационен секретар на партия "Движение България на гражданите". Той потвърждава, че формацията ще се яви сама на парламентарния вот и ще се състезава за първото място. "В разговори за след изборите не участваме - там има други, достатъчно активни партии. Вижте как бе приет Законът за горите - опозицията я нямаше! Това издава, че ГЕРБ прави опити да се договори с БСП и ДПС да управляват заедно. Ние сме единствените, които могат да развалят подобни договорки", заявява Томов.

15% от пълнолетните българи са готови да участват в митинги и демонстрации. Около една трета от запитаните пък биха участвали в подписки. Толкова са и онези, които твърдят, че биха дарявали за благотворителност. 27% заявяват, че биха участвали в доброволчество. Това показва национално представително изследване на "ББСС Галъп интернешънъл" по поръчка на "Труд". В най-голяма степен склонни към форми на гражданска активност през този месец изглеждат хората от столицата и големите градове, водещи по-активен и модерен начин на живот.

Народът харесва и подкрепя наблюдението на Европейската комисия над съдебната реформа у нас, коментира в "24 часа" Иванка Иванова, институт "Отворено общество". 77% от гражданите одобряват наблюдението; над 70% подкрепят неговото продължаване и дори снабдяването му със санкции спрямо държавите, които нарушават върховенството на закона и при които има корупция по високите етажи на властта. Подкрепата на гражданите за оставане на наблюдението от ЕК е по-голямо, отколкото комбинираното одобрение към правителството и Народното събрание. Основната причина, поради която хората поддържат необходимостта от съществуване и запазване на механизма, не е свързана с постигнатите резултати, а с най-обикновен страх. Страхуваме се от вероятността, че ще има връщане назад по някои от положителните развития, които бяха постигнати по време на преговорите за членство в ЕС, а също се надяваме механизмът да послужи като преграда пред някакви особено агресивни прояви в правосъдието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 11 години

Крайно време е съдии и прокурори да станат пряко избираеми като за всяка позиция да има задължителн критерии за избор.А право на глас да имат само платилите своите данъци и здравни осигуровки.

58

haha

преди 11 години

aideee vzeha da puskat greshni kodove... za da nqma mnogo pisane protiv tazi alchna zagubenqchka!!!

57

pronicatelen

преди 11 години

Vgledaite se dobre prez ochilata na tazi dolna tvar i kajete ne e li vijdate kato dqvol?!!senkite koito sa oklo ochite....!

fallback