Снимка: Булфото

"Очаквам обективен доклад на ЕК с достатъчно сериозни и тежки критики, с отчитане и на някои резултати". Това заяви Сергей Станишев в интервю за БНР.

Според лидера на БСП, лошото, е че няма да има прекратяване на механизма за проверка и сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи.  "Самият факт, че вероятно този механизъм ще продължи, говори за провал на управляващите в тази област."  Той припомни още, че този механизъм беше съставен преди 5 години със срок от 5 години.

Що се отнася до въпроса дали България трябва да бъде приета в Шенген, Станишев е категоричен, че след като е изпълнила условията за членство, страната ни трябва да бъде приета. Не може да се поставят от Германия или Холандия допълнителни условия, които всъщност създават нови критерии, които се оценяват с друг механизъм, обясни още той: "няма основание, не е справедливо, не е европейско, не е и демократично да се поставят допълнителни условия. Въпреки че сме в опозиция, имаме много ясна позиция – трябва да бъдем приети в Шенген." - допълни още той.

Станишев коментира и ситуацията в Румъния и я определи като "политически остра, защото очевидно има процедура на импийчмънт на президента и предстои гласуване на румънското общество."  – Станишев припомни, че преди 5 години ГЕРБ се опитаха да направят импийчмънт на българския президент с много по-малки основания.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase