Росен Плевнелиев по време на гостуването си във Велики Преслав. Снимка: БТА

Росен Плевнелиев вярва, че докладът на ЕК ще е обективен. Това обясни президентът на България по време на гостуване във Велики Преслав. Държавният глава бе скромен в анализа си към доклада и предпочете да говори повече за това как ще се увеличат туристите в старопрестолната ни столица през следващите две години.

Според него посещенията ще нараснат от 20 на 150 хиляди. "Аз съм готов да се обзаложа с кмета на Велики Преслав, който казва, че по план туристите ще се увеличат на 60 хиляди, а в най-големите му мечти ще са 100 хиляди. - обясни Плевнелиев -  Аз мисля, че ще бъдат поне 150 хиляди след две години, защото ние имаме какво да покажем на света, но трябва да го направим по един модерен начин и преди всичко да разказваме историята на българските царе и на тяхното влияние за Европа".

По думите на президента е важно за Велики Преслав и за останалите исторически дестинации в страната да привличат почиващите по българското Черноморие, предаде БТА.

"Стартирайки от националната програма, която бе обезпечена през 2009-та с 245 млн. лв. и преди всички благодарение на европейската солидарност - 80 процента от тези пари идват по линия на оперативните програми, ние имаме възможност чрез дългосрочно планиране, подготовка на качествени проекти и интегриран подход да "отпушим" огромния потенциал на България за туризъм", каза Плевнелиев. Той уточни, че отпуснатите 245 млн.лв. са осигурени за 120 обекта в страната и са само началото на една по-мащабна програма.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase