Плакат от протест на екозащитници. Снимка: Булфото

Комисията за конфликт на интереси проверява депутата от ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие и гори Емил Димитров.

Сигналът срещу Димитров e свързан с предлаганите промени в Закона за горите, които провокираха серия от протести през последните седмици. Димитров отрече всички обвинения.

Сигналът срещу депутата от ГЕРБ Емил Димитров постъпва в комисията за конфликт на интереси преди месец. Подава го Тома Белев от природозащитната организация "Зелени Балкани", който потвърди за това пред БНТ.

Самият Димитров отрече твърденията в сигнала. "Нямам пряк интерес никъде, повтарям го и държа на това нещо и не съм в конфликт на интереси", каза той.

Още по темата

Димитров казва, че е изненадан от проверката, бил научил за нея от медиите. Все още не бил потърсен от комисията за конфликт на интереси.

"Гори имах, лични, и съм ги продал много отдавна, още преди да вляза в парламента, съм излязал от всички фирми. Преди два месеца заявих, че ще вкарам в парламента Закон за публичност на средствата на организации с нестопанска цел в обществена полза, подчертавам. Това могат да бъдат здравни, културни, спортни, екологични организации. Ако са се припознали в този закон и това е ответна реакция – благодаря“, каза Димитров.

От комисията за конфликт на интереси обясниха, че сигналът до тях съдържал само общи твърдения и затова им предстои дълго проучване. Написаното срещу депутата е свързано с предложените промени в Закона за горите, които през последните седмици предизвикаха серия от протести.

"Твърди се, че с тези промени се цели оказване на подкрепа в частен интерес на самия народен представител и на свързани с него лица. Няма конкретика с някакви конкретни дружества, нито със свързани лица. Трябва да се проучи този текст, който е внесен. Трябва да сме сигурни, че е внесен точно от него. Така че фактите са много", каза Филип Златанов, председател на Комисията за конфликт на интереси.

Ако се установи вина в случая на Димитров, той може да бъде наказан с глоба от 5 000 до 7 000 лева. Очаква се проверката да приключи до месец и половина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase