Михаил Миков пък хареса Закона за съдебната власт. Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов, а не президентът Росен Плевнелиев наложи ветото върху Закона за съдебната власт, обясни в пленарната зала левият депутат Любен Корнезов.

Днес Народното събрание обсъжда върнатия от държавния глава закон в частта му за кариерното израстване на магистратите, които са част от Висшия съдебен съвет.

Приетият на две четения от парламента закон предвижда след изтичането на мандата им във ВСС магистратите да се връщат на една позиция по-високо от заеманата преди да бъдат избрани за членове на съдебния съвет.

Това, освен на кариерното им развитие, ще се отрази и на заплащането им. Любен Корнезов пък припомни, че този закон беше гласуван от управляващите от ГЕРБ точно преди две седмици.

"За мен това е едно срамно вето. Верно, че е първото вето на Росен Плевнелиев, което обаче не го извинява като държавен глава", коментира депутатът от "Коалиция за България".

Корнезов обясни причините за това свое твърдение: "Как се стигна до ветото – министър-председателят каза, че трябва да се наложи вето на закона, 12 часа по късно ветото беше факт. За какво разделение на властите говорим? И се поставя още един въпрос кой е държавен глава на България?", попита Корнезов.

Червеният юрист обясни, че Бойко Борисов е обърнал собствената си позиция на 180 градуса, защото подписът му стои под законопроекта на ГЕРБ с бонусите за кариерното развитие на магистратите.

"Кой внесе този закон – Министерският съвет. Ето подписът на Бойко Борисов под този закон. Той се е подписал включително и под мотивите. Какво стана г-н премиер, кой ви нашепна да си промените подписа, който вие поставихте под този закон?", попита още Корнезов.

Неговият колега Михаил Миков обаче зае противоположна позиция като обясни, че приетият от парламента Закон за съдебната власт в частта му за кариерното израстване на магистратите е бил правилен.

Миков обясни, че на членовете във ВСС трябва да се гарантира независимост. Но тя няма да бъде гарантирана, ако магистратите знаят, че след като изтече мандатът им може да се върнат като подчинени на тези, които са проверявали и наказвали.

"Днешният Висш съдебен съвет има 170 производства. И когато ти трябва да кажеш, че тези които ще станат част от него, че ще бъдат подчинени на тези, които ще проверяват. Това е ясен знак, че нямаме волята да създадем един статут, който ще гарантира независимост на магистратите", коментира Миков .

"С това вето на президента се ерозира независимостта на съдебната власт. Все едно им казваме: "Внимавайте какви членове на ВСС ще бъдете, но много, много не проверявайте", допълни той.

От "Синята коалиция" и ДПС обясниха, че ще гласуват срещу Закона за съдебната власт и ще подкрепят ветото на Плевнелиев.

Според Христо Бисеров от ДПС идеята за атестиране на веднъж на всички магистрати, работили във ВСС, е неприемлива.

"Тя е толкова неприемлива, че ние категорично сме против нея. Тази процедура е свързана с индивидуалната работа на отделния магистрат, тя не може да бъде приемана анблок", обясни зам.-председателят на групата на ДПС.

Бисеров допълни, че погледнато от страни излиза, че по този начин депутатите ще се отблагодарят на членовете на ВСС, които ще изберат следващия главен прокурор. Теза, която подкрепи и Екатерина Михайлова от "Синята коалиция".

"Ще подкрепим ветото на президента и няма да гласуваме за закона. Това не е нова позиция, изразихме я още при гледането на закона", каза тя.

Михайлова обясни, че ако ще се раздават бонуси за кариерно израстване те трябва да важат и за други представители, които са на мандатни длъжности.

"Защо не дадем подобна привилегия на министрите и депутатите, които да се връщат на по-висока степен в професионалното си развитие, след като приключат мандата си?", попита тя управляващите.

Синият юрист обясни, че президентът не си е свършил работата докрай защото е наложил вето само на отделен текст в закона, без да засегне темата с избора на новия главен прокурор.

"Законът допуска старият ВСС да избира новия главен прокурор. За това ние смятаме, че ветото не беше достатъчно. Защото системата изглеждаше така - даваме бонуси на ВСС, той избира новият главен прокурор", коментира Екатерина Михайлова.

Всички въпроси и от ляво и от дясно обаче останаха бе отговор от страна на управляващите. Нито един ГЕРБер не взе думата, за да коментира ветото на президента. Дебатите по върнатите текстове в Закона за съдебната власт продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase