Хашим Тачи с българския си колега Бойко Борисов Снимка: БТА

„Преди години в Косово се избиваха, сега са на масата на преговорите, благодарят за подкрепата на България, първи пускат български компании да инвестират. В същото време - изграждаме прекрасни отношения със Сърбия и се опитваме да станем мост, да помогнем нашият регион по-бързо да се присъедини към голямото европейско семейство“. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с косовския си колега Хашим Тачи.

Ръководството на Косово много стриктно изпълнява всички ангажименти, които е поело към Европейския съюз и НАТО, каза още Борисов. Той отбеляза, че в Косово работят и инвестират български компании, което е похвално.

„Уверих Тачи, че нашите отношения със Сърбия са много братски и толерантни. Абсолютно подкрепяме Сърбия по пътя й към ЕС”, посочи още българският премиер. Той допълни, че България ще окаже максимално съдействие за членство на Косово в Европейската банка за възстановяване и развитие и в ЮНЕСКО.

„Косово е европейска държава и нашата цел е възможно най-бързо да бъдем приети в ЕС“, заяви гостът. По думите му Косово е демократична мултиетническа страна и прилага около 95 процента от плана Ахтисаари.

Той отбеляза, че българският бизнес вече присъства в Косово и отправи покана за още по-активното му включване в различни сфери, между които селското стопанство, енергетиката, минното дело и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase