Плевнелиев иска консенсус. Снимка: БТА
fallback

Президентът Росен Плевнелиев наложил вето върху Закона за горите, за да даде възможност еколозите и депутатите да стигнат до консенсус по спорните теми.

„С налагането на ветото дадох шанс, както на едната, така и на другата страна вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението“, коментира държавният глава.

„Посочил съм ясно, че аз съм „за” развитието на регионите, че не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм. Но това не бива да става в дефицит на информация“, добави президентът.

Той е сигурен, че следващите няколко седмици в Народното събрание ще се работи прозрачно по приемането на закона.

„Познавам региона на Банско много добре. Преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха”, каза още той.

Той заяви, че ще бъде на страната на регионите и е категорично „за” ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености.

Oще по темата
След като три дни екоактивисти блокираха „Орлов мост“ в столицата, държавният глава наложи вето на Закона за горите.
Според президента промените създават основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Опазването, защитата и подобряването на качеството на природата и горските ресурси не е само национална цел, а и общоевропейска, пише още в мотивите на Плевнелиев.

В края на миналата седмица правителството и представители на екоорганизации постигнаха съгласие по три от общо четири спорни промени в Закона за горите.

По най-спорния въпрос обаче – дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за строеж на спортни съоръжения, все още няма постигнато съгласие. След разговорите днес при премиера Борисов стана ясно, че няма постигнат консенсус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 11 години

Лунапаркът на Бойко БорисовАлександър Симов 20. Юни 2012, брой 141 "В политиката съм 12-13 години на различни постове върху името ми не съм дал думичка да се каже и това ми е силата в политиката". Само за информация - този цитат не принадлежи на майка Тереза, защото тя имаше достатъчно разум да се посвети на хората, но без да стъпва в политиката. Автор на горната фраза не е и Далай Лама, чиито пиари по цялото земно кълбо го представят като свят, мъдър и добродушен човек. Цитатът в началото принадлежи на българския премиер Бойко Борисов. Той разстрелва с тези думи еколозите, които се бяха събрали в Министерския съвет преди два дни, за да започнат преговорите по Закона за горите. Вероятно Борисов живее в някаква алтернативна България от различно измерение. В другата България, която обитаваме ние, от първия ден в политиката около него се носят слухове и информации за минало тъмно като душата на десен финансов министър. Американското издание "Конгрешънъл куотърли" пък написа цяла статия за странната биография на Борисов, което, както и да го погледнете, веднага унищожава патоса на драматичното излияние, че силата в политиката на премиера е неговото име. Неговото име отдавна е така увъртяно в скандали, че е заприличало на въртележка в лунапарк. В деня, в който премиерът обяви за национално богатство своето име, стана известен един много интересен факт. Оказа се, че фирмата "Пампорово" АД, собственик на която е небезизвестната Цветелина Бориславова, е разпоредила депутати, министри и техните семейства да пътуват без пари с лифтове, влекове и други съоръжения. Една частна фирма може да си позволи да прави каквото иска, но подобна заповед веднага осветлява странни взаимоотношения власт - бизнес. Вероятно Бойко Борисов разчита с клетвите за чистото си име да скрие този факт, но след като властта и бизнесът са така преплетени, подозрението на хората на Орлов мост е съвсем логично, че кабинетът лобира за едрия бизнес и е готов да му подари природата за жълти стотинки. Пред голите факти клетвите за чисто име просто не важат. Всъщност логореята на Борисов е маска, която цели да скрие, че най-важните въпроси остават без отговор. В патетичната си тирада министър-председателят се оплаква, че от пет години е разделен с Цветелина Бориславова, но пък не обяснява откъде са тези топли чувства на нейната фирма към цялата власт и дори към семействата на нейните членове. От "Пампорово" обясняват, че властниците често идвали на инспекция и понеже е по служба, не трябва да плащат. Жалко и безпомощно - децата и внуците на същите властници и те ли инспектират, та се возят гратис? И нека Борисов да се сърди и разправя вълшебни приказки, но неговото име отдавна не е политически капитал. То се е превърнало единствено и само в разменна монета, в чек, който хората във властта осребряват постоянно. Започва се от лифтовете и се стига до калинките. Ако това е чистото име на Борисов - мерси! А лунапаркът междувременно продължава.

115

Съмнително

преди 11 години

Вече силно се съмнявам, че Росенчо е преродена овчарка както той твърди. Все повече си мисля, че е преродена овца.

114

Анонимен

преди 11 години

Плевньо, защо не си отидеш в резиденцията в Черноморец ами се пъчиш мъж?

fallback