Плевнелиев иска консенсус. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев наложил вето върху Закона за горите, за да даде възможност еколозите и депутатите да стигнат до консенсус по спорните теми.

„С налагането на ветото дадох шанс, както на едната, така и на другата страна вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението“, коментира държавният глава.

„Посочил съм ясно, че аз съм „за” развитието на регионите, че не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм. Но това не бива да става в дефицит на информация“, добави президентът.

Той е сигурен, че следващите няколко седмици в Народното събрание ще се работи прозрачно по приемането на закона.

„Познавам региона на Банско много добре. Преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха”, каза още той.

Той заяви, че ще бъде на страната на регионите и е категорично „за” ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености.

Още по темата
След като три дни екоактивисти блокираха „Орлов мост“ в столицата, държавният глава наложи вето на Закона за горите.
Според президента промените създават основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Опазването, защитата и подобряването на качеството на природата и горските ресурси не е само национална цел, а и общоевропейска, пише още в мотивите на Плевнелиев.

В края на миналата седмица правителството и представители на екоорганизации постигнаха съгласие по три от общо четири спорни промени в Закона за горите.

По най-спорния въпрос обаче – дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за строеж на спортни съоръжения, все още няма постигнато съгласие. След разговорите днес при премиера Борисов стана ясно, че няма постигнат консенсус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase