Борисов праща Игнатов да търси подкрепа от НС. Снимка: БТА
fallback

Заради съмнение за скрита приватизация премиерът Бойко Борисов порязва предложение на министъра на образованието Сергей Игнатов - част от държавна печатница, собственост на "Образование и наука",  да бъде продадена на фирмата "Демакс" на бившия депутат от БСП Петър Кънев.

Борисов праща Игнатов в парламента да търси подкрепа от политическите сили за решението си, става ясно от публикуваната стенограма от последното правителствено заседание.

Игнатов съобщава, че става въпрос за 3101 кв. м. от общо 31 590 кв. м разгърната площ.

"Този имот е строен навремето много амбициозно като печатница, в която трябва да работят над 2 хиляди души. Днес целият производствен цикъл е свит и там са около 187 човека. През 2005 г. "Демакс" АД е купило от този имот 4866,72 кв. м и по доклада, който имам от изпълнителния директор, те искат да купят още тези 3 хиляди кв. метра", казва образователният министър.

По думите му към настоящия момент "Образование и наука" ЕАД притежавало сграден фонд, който значително надхвърля нуждите, и същевременно за него се правят разходи по стопанисването му, които са свързани с поддръжка, данъци и такси.

Свободните площи се отдавали под наем, а голяма част били свободни, защото никой не ги наемал.

Тъй като става ясно, че "Демакс" и преди е придобивала части от имота на държавното дружество, Борисов се усъмнява, че без да участва на търг през Агенцията за приватизация, "парче по парче и след една две години ще купи още 5 и в един момент ще вземе контролния пакет".

"Какво пречи да мине през Агенцията по приватизация?", пита премиерът. Игнатов му отвръща, че за да мине през агенцията, трябва да има решение на Народно събрание, защото дружеството е в забранителния списък.

"На практика ние с това решение сега обикаляме забранителния списък в закона и влизаме в тази посока. И утре именно в това Народно събрание ще излезе опозицията и ще каже – защо заобикаляш закона и защото правиш скрита приватизация?! И аз какво ще им отговоря?", осича премиерът.

Игнатов обаче се мотивира, че становището на юристите е, че няма скрита приватизация.

"Аз не се съмнявам в теб, не ме разбирай грешно, но тези, които са ти поднесли всичко това, утре ще те пратят на питане или най-вероятно ще ме питат мен, защото ще има министерско решение. Ако това, което казваш като мотиви, е така, повтарям, не се съмнявам, ще отидеш в парламента, ще поискаш от парламента за този обект поради тази причина съгласие на парламентарните групи да ти дадат ОК и тогава ще го пусна по този начин. Ако не, ставаш уязвим, покрай теб и аз", нарежда Борисов.

"Обясняваш им, там са хора. Когато им се обясни и видят, че няма елементарна далавера… Още повече, че това е техен депутат – Петър Кънев, бивш депутат от БСП. В смисъл, нямаме никакво основание да се притесняваме морално, но би могло да ни атакуват. Затова няма да я приемем тази точка, докато не я прекараш през парламента", завършва премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 11 години

Омръзна ми да се пише за от снимката! Нима пишещите не са разбрали що за неграмотно грандоманче е, та все ни го навират в очите? Трябва ли да вярваме на комунистически слуга, какъвто е този? Какъв антикомунист е недоразумението на което му стърчи червената БКП-книжка от джоба? А какви са водещите ГЕРБери от измислената му партийка (или по-точно казано милиционерско-мафиотско сборище)? Ами то при него има повече представители на ДС от всички други партии заедно?! Срам за България!

35

До Бойко

преди 11 години

А за плана Ран-Ът, защо не се говори ? Само тихичко се спомена. Трябва пред целия български народ в продължение на няколко месеца всички, дори и в най- забутаните села да разберат за този макиавелически план, който докара до просяшка тояга българския народ. Защо не събереш икономистите и направиш анализ на "Пазарната икономика", която замени истинската ни икономика? Бойко, грабвай книгите и на училище, че никакъв те няма! Не си за тоя пост

34

Akud

преди 11 години

:) 6 ++++++++++

fallback