Газпром може да финансира дела на България в "Южен поток" на българска територия. Снимка: архив, Reuters

Газпром може да финансира дела на България в проекта за строителство на сухопътната част на "Южен поток" на българска територия, съобщи за ИТАР-ТАСС информиран източник.

Според него 70 процента от средствата за строителството на българския участък могат да бъдат покрити от кредити, а останалата част (30 процента) трябва да се финансира от партньорите с техни собствени средства. Имайки предвид финансовите затруднения на България, руската компания Газпром може да плати със собствени средства участието на партньора в проекта за строителство на сухопътния участък на "Южен проект".

Предполага се, че ако този модел бъде приет от партньорите, то връщането на средствата, инвестирани от Газпром от името на партньора, ще става с вземания от приходите на България за транзита на руски газ през нейната територия, допълва ИТАР-ТАСС.

По-рано ИТАР-ТАСС съобщи, че Газпром разглежда редица технически възможности за ускоряване на прокарването на морския участък на газопровода "Южен поток" и създаването на конкурентна среда за подизпълнителите.

Президентът на Газпром Алексей Милер заяви преди време, че през юни - юли партньорите ще разгледат възможността за паралелно прокарване на двете отсечки на морския участък. Според думите му това е нов подход, според който всички обекти от морската част ще се изграждат паралелно.

Освен това шефът на Газпром съобщи, че през юни ще се състои среща на акционерите на компанията South Stream Transport, която изгражда морската част на "Южен поток". На нея ще се разглежда изпълнението на плана. Очаква се окончателното инвестиционно решение да бъде обявено през ноември 2012 година. Към това време трябва да бъда съгласувана и сухопътната част на "Южен поток", която ще стигне до северната част на Италия.

Акционерите на морската част на "Южен поток" ще прокарат по дъното на Черно море две тръби с обща мощност над 60 милиарда кубични метра. Първите доставки на газ за газопровода се очакват в края на 2015 година, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase