Кунева нямала нищо общо със скандала. Снимка: Impact press group

Не съм участвала в Консултативен съвет по договора за утвърждаване на положителен образ на България в Европа с австрийския лобист Петер Хохегер, заяви Меглена Кунева.

Тя беше изслушана днес от  депутатите от временната анкетна комисия за изясняване на изнесените в медийното пространство факти и обстоятелства за лобисткия скандал, свързан с предоставените 1,5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер по време на управлението на тройната коалиция.

Хохегер е разследван в Австрия за подкупване на политици и покрай разследването стана ясно, че правителството на Сергей Станишев е платило на Хохегер 1,5 млн. евро., за да лъсне имиджа на България.

Кунева беше извикана, за да изясни участвала ли е в консултативния съвет по проекта за изграждане на позитивен имидж на България в Европа, в който са били поканени независими експерти и държавници от различни страни.

Още по темата

Тя припомни, че от 2006 година тя не е министър и е започнала да се готви за изслушване в Европейския парламент за поста еврокомисар.

Тя обясни, че оттогава не е участвала в подобни кампании и не е водила разговори по въпроса с българското правителство, защото е положила клетва да не влиза в национални отношения със страната, от която идва.

Според Кунева е нормално да се направи всичко възможно, за да се създаде подходяща среда за оценка на България. Тя отбеляза, че трябва да има обективни критерии, по които да се оценява успехът на кампанията, за да не се гадае за ефективността на дадените пари от българските данъкоплатци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase