Дянков скастри кмета на Перник. Снимка: архив, БТА

Финансовото министерство е превело на общината в Перник нужните 200 000 лева, за да покрие задълженията си и да й бъдат разблокирани сметките, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков.  Преведените средства са от изравнителната субсидия за общината.

Вчера стана ясно, че две фирми са запорирали сметките на Община Перник и кметът Росица Янакиева поиска средства от държавата.  Местните власти изпаднаха в невъзможност да плащат на строителните фирми, които работят по възстановяването на общинските сгради след земетресението от 22 май, заради което част от фирмите спряха да извършват ремонти.

„Тази сутрин е факт при поискани 150 хиляди лева авансово, сме пратили 200 хиляди лева днес“, посочи Дянков.

„Кметицата няма абсолютно никакви причини да посочва с пръст към властта, трябва внимателно да действа и да спазва законите. Някак си в една част от общините, особено общини като Перник – и затова и са запорирани сметките – с години не са следвани данъчните закони. Знаете, че там финансовият инспекторат намери огромно количество грешки и от тази кметица, и от предишната“, заяви Дянков.

Той посочи, че в случая вместо кметицата на Перник няколко дни да говори по медиите как държавата трябва да даде пари авансово, е трябвало да напише един ред преди три дни, каквато е процедурата по закона за бюджета, и са щели да й ги пратят.

"С получените пари ще се разплатим частично с фирмите, след превод от Междуведомствената комисия ще ги
възстановим, защото те имат друго предназначение, съгласно приетия общински бюджет", съобщи по-късно Росица Янакиева. В общината в момента работят 44 строителни фирми.

Двама инженер-конструктори - доброволци от Белград, са предложили да изготвят безвъзмездно проекти в идейна фаза за най-тежко пострадалите сгради в Перник, съобщи кметът на Перник. Те ще работят най-напред по проект за възстановяване на Трета детска градина в града.

Днес 20 екипа конструктори и оценители работят по оценка на щетите на частния сграден фонд. Проверката на експерти от ДНСК на този етап е приключила, съобщи още Янакиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase