Сергей Кириенко. Снимка: архив, Reuters
fallback

Отказът на България от АЕЦ "Белене" не е коректно да се обвързва със стойността на проекта, каза пред журналисти генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, цитиран от РИА Новости.

По думите му Росатом е предлагал на българското правителство „да инвестира толкова, колкото кажете“, финансирайки по този начин строителството на електроцентралата.

Oще по темата

„Затова сега, когато се казва, че е възможно да са се отказали, тъй като правителството нямало нужните пари, това не са много коректни думи“, отбеляза Кириенко.
 
Той и до момента смята, че „ще мине известно време и в България ще бъде преосмислено отношението към проекта, който е най-рентабилен и най-евтин от евентуалните алтернативи“.

В края на март България реши да се откаже от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, договор за чието построяване София и Москва бяха подписали през 2006 г. Сега се планира на предвидената за АЕЦ да бъде изградена газова електроцентрала, а почти готовият за „Белене“ реактор ще бъде монтиран в АЕЦ „Козлодуй“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

197

hard

преди 11 години

Не й искаме на Русия нито жилото,нито меда! Вън руснаците от България!

196

Анонимен

преди 11 години

Като се раздели инвестиция на срок на изплащане на сумата за построяване на АЕЦ Белене и на произведеното електричество от нея за една година, излиза, че себестойността на произведеното електричество е не по-малко от 15 ст. на киловат. Като се сложи и печалбата на НЕК, ИСО и електроразпределително дружество, цената скача на >20 ст. на киловат. Не мога тогава да разбера, за какво реват всички. Съгласни ли сте да плащате такава цена. Тези прости сметки може да си ги направи всеки що годе интелиген

195

учуден

преди 11 години

Тез нахалници не разбраха ли, че никой не им иска самовара с изключение на гоцю Рублата, офчия Румен и хамстера..........

fallback