Меглена Кунева. Снимка: архив, Булфото

“Крайно време е гласът на хората да се чува, а нe да се купува”. Това каза председателят на Сдружение “България на гражданите” Меглена Кунева на пресконференция: “За честни избори – промени в изборното законодателство”.

Кунева представи три предложения за промени в изборното законодателство: изчистване на мъртвите души от избирателните списъци, въвеждане на електронно гласуване и назначаването на професионална и постоянно действаща изборна администрация.

“Слагаме начало на консултации, разговори и обсъждания за следващите избори. Когато и да са те, изборите трябва да бъдат организирани и проведени така, че да сме сигурни, че нашият глас не се купува”, коментира Кунева.

Тя припомни, че последните избори са били свързани с най-много нарушения и фалшификации, което е констатирано и в докладите на ОССЕ и на Държавния департамент на САЩ. “Отговорността е на правителството, но ние ще упражняваме открит, граждански и ясен натиск”, категорична бе Кунева.

“1 200 000 са “мъртвите души” в избирателните списъци. Предвид населението на България това е стряскащо и разклаща легитимността на избраните”, коментира Христо Ангеличин от “България на гражданите”.

Той обясни, че проблемът може да се реши чрез т.нар. активна регистрация. Около година преди изборите ГРАО трябва да изпраща писма до 7-те милиона избиратели за активна регистрация. Очакванията на Ангеличин са, че около 2 милиона души ще участват в нея, а останалите могат да бъдат дописвани в изборния ден. Така след 3-4 години ще имаме съвсем нови списъци, без мъртвите души, обясни той.

От сдружението обаче допуснат, че може би някои от парламентарните сили имат интерес мъртвите души да останат в списъците.

Меглена Кунева обяви, че “България на гражданите” е за електронно гласуване, което ще позволи много по-широко участие на младите хора, на българите в чужбина и на хората с увреждания. Като аргумент в подкрепа на електронното гласуване Мария Дивизиева, мениджър на кандидат-президентската кампания на Меглена Кунева, отбеляза, че при последното преброяване на населението, над 40 на сто от хората са се включили през интернет.

“Изборите в България се печелят от тези, които броят бюлетините, а не от тези, които гласуват. Над 24 часа продължи изборният ден, имаше опашки, членове на комисиите, които се прибираха с бюлетините и документацията вкъщи, имаше хора лаици и непрофесионалисти, не може партийно оцветени хора да работят в изборната администрация”. Така Христо Ангеличин мотивира и третото предложение за промяна в изборното законодателство, която предвижда назначаването от президента на постоянно действаща професионална изборна администрация.

От “България на гражданите” обявиха, че предложенията им ще бъдат поставени на дебат в интернет, на кръгла маса с експерти, а финалният им вариант ще бъдат адресирани до президента Росен Плевнелиев.

“Да дадем шанс на президента да се докаже”, посочи Меглена Кунева като припомни, че между първия и втория тур на изборите Плевнелиев е припознал на 95% нейната предизборна програма. “Ще му дадем шанс да изпълни това, което е заявил”, допълни Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase