Снимка: архив Булфото

Парламентът одобри на второ чете промени в Закона за МВР, които предвиждат полицейските органи да могат да използват оръжие само при “абсолютна необходимост“.

Още по темата

Промените в закона бяха инициирани след поредица от жалби за полицейско насилие при арести и спецоперации.  Те бяха подкрепени от главният прокурор Борис Велчев и други висши държавници.

С промените се забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване на бягство на лице, което не извършва насилствено деяние. Изключения ще се допускат, само ако то застрашава живота и здравето на някого.

Употребата на оръжие и сила трябва да бъде спряна веднага след като е постигнала законната си цел. Въвежда се задължение за служителите на реда да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на хората, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства.

В промените на Закона е записано още и създаването на нова Главна дирекция "Национална полиция" ще интегрира "Криминална полиция" и "Охранителна полиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase