Сградата на Европейската централна банка. Снимка: архив, Reuters

Нито една от осемте европейски страни, които са евентуални кандидати за влизане в еврозоната и сред които е България, не изпълняват все още необходимите икономически и правни критерии за членство в нея, става ясно от доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Документът анализира напредъка, постигнат от осемте държави членки на Европейския съюз, които след време трябва да влязат във валутния съюз - България, Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Две страни от Евросъюза - Дания и Великобритания не желаят да са част от еврозоната.

Сред анализираните критерии е нивото на инфлацията. Само три страни - България, Чехия и Швеция – изпълняват този критерий. В останалите пет страни инфлацията остава доста над референтната стойност.

Всички страни с изключение на Швеция имат прекомерен бюджетен дефицит в средносрочен план (над 3% от БВП), отбелязва Европейската централна банка. За сметка на това всички страни с изключение на Унгария имат държавен дълг под 60% от БВП, който е друг ключов критерий.

Загриженост сред финансовите експерти предизвиква и "липсата на необходимата независимост на централните банки" на осемте държави, обхванати в доклада.

В заключение ЕЦБ посочва, че има напредък по покриването на критериите за членство в еврозоната спрямо предишния доклад от май 2010 година, но прогресът не е цялостен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase