fallback

Глоба от 200 лева и лишаване от право да шофира за месец заплашват водач, който не спира при червена светлина на светофара или на пешеходна пътека.

Това прие на първо четене парламентът с промени в Закона за движение по пътищата. Досега санкцията беше само 50 лева.

За повторно нарушение се предвижда санкцията да бъде 400 лева и три месеца лишаване от право на управление на превозното средство.

„Бихте ли ми казали, ако вие сте на светофара, не можете да завиете в момента, някой друг ви препречи пътя, застанал сте по средата на кръстовището и вие минавате веднага на червено. Така ли е? Така е. Какво ще правим тогава? Ще вземем книжката на някого“, възмути се червеният депутат Петър Мутафчиев по време на дискусията.

Според него трябвало да се знае, че наказанието е строго, когато допуснеш не само нарушение, но и се стигне и до престъпление, за да има превантивност в действията.

Oще по темата
„Случвало ми се е неведнъж, а и има една разлика.  Ако трябва да уеднаквяваме стандартите в Европейския съюз, в Германия дори на мен ми се налагаше да държа отново шофьорски изпит, понеже българската ми книжка не се признаваше. При листовките въпросът „Карате с 40 км/ч, на 15 м от кръстовището светва жълто. Какво следва да направите”, правилният отговор е „Преминаваш. Ако си на 30-40 метра, не преминаваш. Това е свързано именно с равномерността на шофиране, с това да не се случват внезапни спирания”, отговори му Веселин Давидов от ГЕРБ.

Според новите изменения велосипедистите трябва да ползват светлоотразителна жилетка и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното.

Шофьорите, които карат с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване или с техническо средство, ще бъде наказван с лишаване от право да шофира за срок от шест до 12 месеца и с глоба от 500 до 1000 лева.

Депутатите приеха още, че се предвижда глоба 500 лева за паркиране на място, определено за превозни средства за хора с трайни увреждания. Картата, която предоставя на хората с трайни увреждания правото за паркиране на определени места, ще е валидна за цялата страна.

Беше отхвърлен проектът за изменения в закона на Мартин Димитров от Синята коалиция, който предвиждаше възможност такситата да се движат в буслентата, когато превозват пътници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Мирела

преди 11 години

Относно фаровете, които трябва да са включени целогодишно, това не е за да може да те фокусират по-лесно другите участници в движението, а просто защото така автомобила ти харчи 1,5% повече...

55

БоСимеонов

преди 11 години

Супер. Няма проблеми да ми вземат книжката ако мина на червено с колата. В такъв случай ако пешеходеца пресече на зелено, аз ще му взема душата. Струва ми се справедливо.

54

.

преди 11 години

За пешеходците няма санкции. Тук се разсъждава така, трябват пари, кои имат пари, тия дето имат пари за бензин, кои купуват бензин, тия дето карат коли. Нали ако се започне с глоби на пешеходци ще са 90% неизплатими.. 'Кво ще глобят дядото със 120 лева пенсия с акт за 20 лева.... или ученика :D За смях станахме...Всичко е за пари, не за ред и закон!А пешеходци пресичащи неправилно колкото щеш. На колегата ми му написаха фиш, че пресекъл (пеша) на червено. Реакцията му беше.А няма да го плащам!

fallback