Яне Янев наложи решението си за нова комисия. Снимка: архив, БТА
fallback

Лидерът на РЗС Яне Янев успя да прокара през парламента създаването на нова комисия "Първанов-Марин", след като КС обяви старата за противоконституционна.Той обаче няма да бъде неин председател след скандал с опозицията.

Новата временна парламентарна комисия ще проучва "фактите и обстоятелствата, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани, при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода януари 2002 - януари 2012 г."

Конституционният съд през април обяви за противоконституционна предишната временна парламентарна комисия "Първанов – Марин", която трябваше да провери указите на бившия вицепрезидент Ангел Марин за помилване и раздаване на българско гражданство.

Основният аргумент на магистратите беше, че не се спазва принципа на разделение на властите, а Янев тогава се закани, че новото предложение ще се съобрази изцяло с решението на КС.

Oще по темата

Опозицията бурно се противопостави на новото проекторешение, което обаче беше подкрепено от ГЕРБ.

"Трябва да има прозрачност както в действията на изпълнителната и законодателната власт, така и на президента и неговата администрация. Указите на държавния глава не подлежат на парламентарен контрол, но указът е само върхът на айсберга в тази процедура, минаваща през министерства и други държавни органи", заяви Юлиана Колева от ГЕРБ.

"Не ставайте заложници на този, който щеше да уволнява Бойко Борисов, не се омаскарявайте с такива квазирешения", скочи обаче червеният депутат Любен Корнезов към колегите си от ГЕРБ.

Той нарече новата комисия "юридически фалшификат". Корнезов поиска НС да задължи Яне Янев да върне в касата на парламента от собствения си джоб парите, които е изразходвал като председател на т. нар комисия Първанов-Марин, обявена за противоконституционна.

Колежката му Мая Манолова не изключи възможността и тази комисия да бъде атакувана пред КС.

"Оформящото се становище да се даде публичност на всички укази на президента е ценно и трябва да намери продължение в законодателна промяна. В противен случай НС влиза в дебат с КС, което не носи нищо", заяви  от своя страна Иван Костов.

В крайна сметка за създаването на новата комисия гласуваха общо 121 народни представители, от които „за” 92, 23 – „против” и 6 – „въздържали се”.

Новата комисия ще работи три месеца и ще изготви доклад и предложения за решение на Народното събрание във връзка с необходимостта от законодателни промени, посочи Янев, вносител на проекта.

Предлага се временният орган да е от 13 депутати, 6-ма от ГЕРБ, по двама от "Коалиция за България" и от ДПС, по един – от "Синята коалиция", "Атака" и един независим народен представител.

Новата комисия обаче няма да бъде оглавявана от Яне Янев, тъй като БСП, ДПС и „Атака“ настояха той да се оттегли, за да излъчат свои представители в нея.

„Стана ясно и на най-предубедените, че щом като Яне Янев е председател, комисията е противоконституционна. Щом като не е, значи не е противоконституционна. От този по-голям фарс аз не съм чувал да има. Така че аз се оттеглям и като председател, и като член на комисията", разгневи се Яне Янев.

Така за председател на комисията беше избрана Юлиана Колева от ГЕРБ. А Емил Василев зае мястото на Янев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

яневистка

преди 11 години

Янето си е колоритна личност и непредвидим политик. Много истини говори, които другите партии премълчават, ама пусто си простичко момчето и току направи някоя издънка и стане за посмешище.Честно да си признаем в НС има депутати, които никой нито е чул, ни видял, а Янето всички го знаем. Ама това си му е в кръвчицата - македонската, да се бута, да се муши, да извива глас високо...после да сниши, да приклекне, да се ориентира и...пак да продължава.

23

Анонимен

преди 11 години

Хайде ходи да си гледаш кравите, стига ти толкова политика, от коя ли политическа сила не беше, нищо не излезе от тебе, само устата ти е голяма.Най ти приляга да си кравар,айде баста.

22

На туй шантавто

преди 11 години

няма ли кой ДА МУ ГО ТУРИ В УСТАТА?

fallback