Подалият оставка Димитър Димитров. Снимка: НСО

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) генерал-лейтенант Димитър Димитров е депозирал оставката си пред президента Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От "Дондуков" 2 коментират лаконично, че напускането му е по лични причини и ген. Димитров желае да бъде освободен от военна служба.

Оставката на Димитров вече е приета от държавния глава, допълниха от прессекретариата му.

Оттам допълват, че до назначаването на нов директор на НСО длъжността ще изпълнява бригаден генерал Тодор Николаев Коджейков, настоящ зам.-директор на службата.

Още преди месеци в медиите се твърдеше, че Димитров ще бъде освободен от поста, а негов наследник ще е именно Коджейков.

Като причина се посочваше доводът, че Димитров е генерал-лейтенант и званието му е по-високо от допустимото за поста, а именно генерал-майор.

Разминаването се получи, след като на 23 февруари кабинетът утвърди длъжностите във въоръжените сили, НСО и разузнаването. Именно там бе записано, че шефът на държавните гардове трябва да е максимум генерал-майор.

Наследникът Коджейков пък се грижи от години за сигурността на премиера, пише в. "Стандарт". Той пое охраната на Бойко Борисов през 2006 г., когато той стана кмет на София. Оттогава е неотлъчно до него.

Минал е през всички етажи в йерархията на НСО. Като лейтенант е охранявал президента Желю Желев, по-късно и Петър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase