Икономическият министър Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще заработи през 2022 или 2023 г., каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред bTV.

Той поясни, че по-важният въпрос е, че създадената проектна компания сама ще носи финансовата отговорност за проекта.

Регистририраната преди дни нова проектна компания за строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е с първоначален капитал 2 млн. лева, а реакторът се очаква да е готов напълно през октомври тази година.

Министърът обаче допълни, че това не означава, че веднага ще започне да се строи на площадката.

На въпрос за удължаването на работата на пети и шести блок на централата Добрев увери, че няма опасност от забавяне и точно заради това са направени рокадите на върха в енергетиката.

„След като изпълнителният директор на атомната ни централа е политическо лице, което да носи отговорност, процедурите ще вървят в срок”, категоричен беше икономическият министър.

Добрев обяви, че ще предложи експертът от държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова, която в момента е член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР, за заместник-министър на икономиката на мястото на Валентин Николов, който стана директор на атомната централа.

Добрев мотивира предложението си с това, че Харитонова е отличен експерт в областта и познава енергийния пазар като цяло.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase