Дянков лимитирал бонусите. Снимка: архив, Impact Press Group

С промените в Закона за държавния служител се слага край на практиката бонусите да превишават няколкократно основната заплата. Това смята финансовият министър Симеон Дянков, след като парламентът одобри текстовете на второ четене.

Вицепремиерът обясни, че измененията в закона позволяват до 30% от общия бюджет на всяка институция да се дава за допълнително или гъвкаво заплащане.

Това, което се добави към законопроекта между първо и второ четене в правна комисия, беше освен това ограничение до 30 процента от фонд "Работна заплата" в цялата институция и за всеки индивидуален служител до 80 на сто от неговата заплата да може да се плаща като допълнително материално стимулиране, обясни Дянков.

Още по темата

Точно този текст предизвика най-много атаки от опозицията. Според нея отделни чиновници ще могат да получат 10 допълнителни заплати годишно, като подозрението е, че ще се бонусират само лоялните към ГЕРБ.

"Досега съществуваше възможност и практически се е използвало често допълнителното материално стимулиране да бъде два, три, четири пъти по-голямо от основната заплата", посочи финансовият министър.

Според него с промените в Закона за държавния служител се слага таван на бонусите.

"Дали 80 процента е правилната нова регулация - времето ще покаже", добави Дянков.

Относно т.нар. клас "прослужено време", вицепремиерът коментира каза, че това е била лоша практика в държавната администрация. Той обясни, че сега класът се включва в основното заплащане, така че не се губи от възнаграждението.

Попитан дали това ще се случи и в частния сектор, министърът обясни, че неколкократно е имало подобни предложения, но засега това не е срещнало разбиране в тристранния съвет. Финансовото министерство на този етап не било готово да прави такива промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase