Росен Плевнелиев и Кристалина Георгиева говориха пред студенти. Снимка: БТА

Кризата може да бъде преодоляна единствено с решителност и кураж, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на лекция пред студенти в Софийския университет по повод Деня на Европа.

По думите на държавния глава икономическият растеж не може да бъде купен с дългове, а трябва да бъде изработен.

Според Плевнелиев ограничаването на държавните разходи трябва да бъде съпроводено с мерки за икономически растеж и за намаляване на безработицата, повишаване на производителността на труда и на конкурентоспособността.

"Решението не е Европа на две или три скорости, а Европа на солидарността и отговорността", категоричен българският президент.

Той изрази увереност, че и този път Европа ще излезе от кризата не само по-силна, но и с нови идеи, които ще направят ЕС много по-устойчив за в бъдеще.

Пред медиите той коментира, че страната ни трябва да проведе още много реформи като отговорен член на Европейския съюз.

"Трябва да доведем докрай усещането на гражданите и на българското общество за справедливост и за работеща правораздавателна система", категоричен бе Плевнелиев.

Той си пожела в България да се подобри средата за правене на бизнес и да се увеличи инвестициите в иновации и знание.

В своето слово президентът изрази също увереност, че в най-скоро време България ще бъде част от Шенгенското пространство, защото по думите му страната ни е способна да защитава външната граница на ЕС по европейските стандарти. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase