МВР шефът Цветан Цветанов. Снимка: архив, БТА
fallback

МВР шефът Цветан Цветанов отхвърли упреците на опозицията, че приетият късно снощи Закон за конфискацията може да се използва за репресия на неудобни хора.

"Чисто политически нашите опоненти го използват като аргумент, практически няма как да се случи", заяви вицепремиерът пред bTV.

Той за пореден път припомни, че приемането на текстовете е било изискване на ЕК и на евроатлантическите партньори на България и премиерът с право е отбелязал, че успешното приключване на работата в парламента е спасило правителството.

Той потвърди, че вчера вечерта той и Борисов са отшили в НС с оставки в джоба.

Цветанов отхвърли и упреците по едни от най-яростните спорове около възможността комисията, която работи по отнемане на незаконно придобито имущество, да проверява проверявания, без той да знае.

"Вижте, когато на един човек всичко му е наред, дали ще го проверяват една година или две години, това няма абсолютно никакво значение", заяви вътрешният министър. Той беше категоричен, че няма списък с лица, които ще бъдат проверявани.

По думите му всичко може да бъде доказано в кратко време и е нормално, ако има имущество над доходите, то да бъде отнето.

Той изрази надежда, че ако опозицията атакува закона пред КС, той ще издържи. Цветанов цитира данни от проучване на Центъра за изследване на демокрацията, че около 3.5 млрд. лева незаконни средства се въртят от престъпността, една част в чужбина, друга у нас.

Oще по темата

Според Цветанов новоприетият закон ще даде допълнителни инструменти за ограничаване на организираната престъпност.

По повод операция "Митници", при която бяха хванати осем митничари да си разделят рушвети на ГКПП "Капитан Андреево", МВР шефът коментира, че акцията е проведена в пълна секретност. Дори шефът на Митниците Ваньо Танов не е знаел за нея. За операцията са били информирани само Бойко Борисов и Симеон Дянков.

Вътрешният министър помолил Дянков да не споделя информацията с никого от неговото министерство, за да не изтече информация.

"Винаги имаме предположение, че тези действия се осъществяват чрез лица на горни етажи", посочи още вътрешният министър, като отрече да има конфликт с Танов.

Що се отнася до повторния арест на Алексей Петров министърът на вътрешните работи отново посочи, че съдът е взел правилното решение, защото съдебният процес трябва да е обективен и всички страни да са равнопоставени.

"В един съдебен процес трябва да има пълна гаранция, че свидетелите няма да бъдат притеснявани, за да могат да кажат пълната истина. Искането на промяната на мярката е заради оказан натиск върху свидетелите преди явяването им в съдебна зала. Мога да кажа, че лично Алексей Петров и негов адвокат са пристискали свидетел да посочи неверни показания", коментира още Цветанов и уточни, че става въпрос за Пламен Устинов.

Той обаче добави, че делото "Октопод" не представлява интерес за него и за днешното управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

137

от мен Да

преди 11 години

По-бързо Цецо, че *** и Доганя не спят!И едва ли само се целуват!

136

Анонимен

преди 11 години

Абе ше стане същата работа като с "митничарското селище" на Арда! Съборихте колибите на хората и оставихте палатите с басеините!

135

А трябва

преди 11 години

Репресии на черврастите ,които окрадоха България.......един техен лаф -една Българи япостроихме , 3 откраднахме ...

fallback