Борисов при откриването на Конгреса на КНСБ. Снимка: БТА

Икономическата логика показва, че догодина доходите ще продължат да се вдигат. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на седмия редовен конгрес на КНСБ, като отбеляза, че правителството вече е започнало да вдига минималните доходи.

От първи май минималната работна заплата се покачи от 270 на 290 лева. Това е второто увеличение на минималното възнаграждение за една година, след като през септември размерът му се увеличи от 240 на 270 лева. Плановете на кабинета са до 2015 г. минималната работна заплата да нараства с 20 лева на година.

Според Борисов всички искат увеличение на доходите, но въпросът бил доколко го позволява икономиката.

„Надали има премиер, президент, който да не иска пенсиите да са високи, заплатите да са големи и непрекъснато да растат, да се работи по-малко, да има ниска пенсионна възраст. Ако има такъв, той е за убиване“, отсече Борисов.

Според него това се е оказала най-дългата криза, но за да удържим конкуренцията на Китай и на САЩ, трябва да станем икономически по-ефективни.

Още по темата
„В момента с това, което се строи, ще видите, че рязко ще се подобри и инвестиционният климат, и животът на хората", сигурен е Борисов.

По думите му държавата трябва да си постави три-четири приоритета за мандат и да ги изпълни, а следващото правителство да надгражда.

„Ако бяха изградени три магистрали, ние щяхме да направим четвърта, нямаше да правим шест едновременно“, даде пример Борисов.

За пореден път той посочи „разбойническата приватизация” като една от причините за проблемите на икономиката и доходите.

При откриването на форума синдикалистите ръкопляскаха на премиера Бойко Борисов, но освиркаха финансовия министър Симеон Дянков, когато чуха името му.

"Много съм благодарен на Дянков, че го има, защото иначе щяхте да свиркате срещу мен или срещу Пламен Димитров", защити го премиерът пред делегатите на конгреса.

"Дянков съумява да пази фискалната дисциплина. Ние тук това не го усещаме, но навън това, че имаме най-ниските данъци в ЕС, че свалихме дефицита и имаме нисък външен дълъг, е изключително важно в отношението към България", допълни Борисов.

Той призова да бъде приет Законът за конфискация на незаконно придобитото имущество. По думите той се правил за всички, тъй като ГЕРБ не била вечна.

„Той ще важи и срещу нас, не както БСП и ДПС си приеха закон, който да важи само за 2009 година за амнистия за стопанските им престъпления“, отбеляза още премиерът.

По време на форума от КНСБ поискаха 25 % ръст на средната работна заплата при възстановяване на заетостта.  А минималната работна заплата от началото на следващата година трябва да стане 330 лева.

Президентът на КНСБ посочи, че последиците на кризата за отворената българска икономика се проявиха на пазара на труда със загуба на над 400 000 работни места и свиване на доходи.

По думите му  днес българското общество е с безпрецедентна поляризация на доходите.

Пламен Димитров каза, че въпреки трудностите и ограниченията диалогът с управляващите е дал и добри плодове – например съхраняването на над 20 000 работни места чрез програмата за работа на непълно работно време.

Според синдиката е нужна нова икономическа политика, нов подход при разпределението и преразпределението - безкомпромисна борба със сивата икономика, ускорено въвеждане на данък върху транзакциите, развитие на високотехнологични индустрии, енергоспестяващи и с иновационен заряд, нова, по-качествена заетост, достойно и справедливо заплащане на труда, разумно използване на ресурсите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase