Цачева влезе в конфликт с левицата. Снимка: БТА

Горещите страсти при приемането на Закона за незаконно придобитото имущество продължават и след нощното заседание на парламента.

След два дни обсъждане депутатите добутаха текстовете в закона до член 27. Остра дискусия предизвика предложението за финансовото разследване на икономическата дейност на проверяваното лице.

"Този закон е низ от недоразумения, които нарушават правата на гражданите", коментира Румен Петков от БСП.

Той поиска да стане ясно кой орган или комисия ще извършва финансовото разследване дали това ще е финансовото разузнаване, прокуратурата или ще се вменят разследващи функции на комисията за незаконно придобито имущество.

Отговори му Иван Петров от ГЕРБ. Депутатът на мнозинството обясни, че когато се извършва определена дейност и тя е престъпна или се правят административни нарушения, се нарушават правата.

"Законът в тази си част е репресивен, но само срещу лица, които извършват престъпления", определи обхвата на закона Иван Петров.

Румен Петков отново взе думата и повтори тезата си, че през последните години се прави грешката да се създават все нови и нови институции, след което се казва  че тези звена не работят.

"И след 6 месеца ни питат какво става с това звено. Какво става с БОРКОР? Това влияе на авторитета на държавата. Защото всички, които днес казват: Браво, имате политическа воля, след 6 месеца ще питат какво става с резултата. Кого лъжем? Вие или не разбирате, че злепоставяме държавата или го правите съзнателно", коментира Румен Петков.

Колежката му Мая Манолова обясни, че обект на финансова проверка може да станат и граждани, които са привлечени като обвиняеми за широк кръг престъпления, които изобщо могат и да не стигнат до съда.

"Могат да станат и граждани, за които други граждани твърдят, че и извършено административно престъпления. Вие в ГЕРБ правите ли разлика между административно нарушение и гражданин, за който има съмнение че е извършил престъпление? Разбирате ли какво се случва в тази зала, това е недопустимо за нито една демократична, правова държава", обърна се към мнозинството Манолова.

"Наистина е притеснително, че правната култура на това мнозинство е толкова ниска", обясни червената депутатка.

При тази реплика Цецка Цачева й отговори от трибуната, че не всички юристи са възпитаници на кюстендилската правна школа.

"Г-жо Манолова, вие оскърбихте Народното събрание, но преценявам че няма да ви глобя", допълни още Цачева.

Колегата на червената депутатка Михаил Миков се възмути, че Цачева репликира депутатите от микрофона на председателското място в залата, вместо да слезе на трибуната.

"Не репликирайте г-н Миков, ще ви глобя", предупреди Цечева. При тази забележка Миков сам излезе от залата като с трясък затвори вратата след себе си. 

Христо Бисеров от ДПС пък се възмути, че не можа да вземе думата по текста, който се обсъждаше и се премина към гласуването му.

"Хубавото е, че в предишните два дни можехме да се изкажем, защото сега процедурата върви към спиране на изказванията. Имаше една хубава приказка преди време: "Да не се излагаме пред чужденците!". Днес да не се изложим пред чужденците! Не ми пречете да се изкажа по всеки текст от закона с тази процедура, която предлагате", ядоса се зам.-председателят на групата на ДПС.

Наложи се министърът на правосъдието Диана Ковачева да се включи в дебата и да обясни състава на престъпленията, за които законът ще работи.

"Дали са почтени български граждани, хората които с търговия на парични знаци, иманярство, тежки длъжностни престъпления, квалифицирана група за измама, наркотрафик", започна да изброява Ковачева.

"Смятам, че ако едно лице извърши някое от тези престъпления, с право трябва да му бъде повдигнато обвинение", добави правосъдният министър.

При това обяснение думата взе Ангел Найденов от левицата.

"Не опозицията предложи този закон. Той е дълбоко репресивен, със зле подготвени текстове", коментира социалистът.

Найденов отправи реплика и към председателя на парламента Цецка Цачева: "По силата на кой текст вие си позволявате да коментирате изказванията на моите колеги? Слезте от тук, седнете в залата и правете изказвания. Как се опитвате да успокоите страстите в залата и да показвате коя сте? Възмутително е и вашето отношение".

"Взимам думата, когато  правилникът е нарушен", обясни му шефката на парламента.

"Вие сте новите комунисти в Европа", обърна се към мнозинството независимият депутат Тодор Великов. "Това не е комунизъм, това е диктатура", поправи го колегата му независимият Георги Терзийски.

Според Терзийски със закона се дава на свобода за политически репресии. Дискусията временно беше прекратена, за да може парламентът да изслуша военния министър Аню Ангелов за вчерашната катастрофа с МИГ-24.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase