КСНС се събра днес. Снимка: БТА
fallback

Енергийната ефективност е най-важният приоритет за страната ни, заяви президентът Росен Плевнелиев след първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност под негово ръководство.

Премиерът Бойко Борисов също подкрепи тази теза и обясни, че ”спестената енергия е най-евтината енергия”.

Президентът Плевнелиев допълни, че държавата трябва да стимулира инвестициите в енергоспестяващи технологии и повишаването на енергийната ефективност.

България трябва да се съсредоточи и върху намаляване на зависимостта ни от внос на енергийни ресурси и енергийна диверсификация.

По думите на държавния глава трябва да се помисли и за даване на концесии на собствените ни находища. Плевнелиев допълни, че Министерският съвет от своя страна трябва да гарантира удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ ”Козлодуй”.

Около тези идеи са се обединил всички участници в КСНС, с изключение на лидера на БСП Сергей Станишев.

Социалистът обясни, че по тази тема консенсус категорично няма.

”Няма как да подкрепим текст, в който се заобикалят проблеми като гаранцията на енергийната сигурност на страната”, обясни Станишев.

Лидерът на БСП обясни още, че не вижда разчети за бъдещето на ядрената енергетика на страната и планове за това как ще се движи цената на тока за българските потребители.

”Няма какво повече да се говори за АЕЦ ”Белене””, категоричен бе Борисов. По думите му за проекта за втората атомна централа няма нито цени, нито проекти, нито срокове. Борисов допълни, че в момента се водят хипотетични разговори за нещо, което е трябвало да бъде подписано през 2007 година.

Премиерът допълни, че на площадката на АЕЦ ”Козлодуй” има място и за 8-ми реактор, ако това е необходимо.

Той обаче обясни, че България и в момента изнася голямо количество енергия и ако започнем да спестяваме ефективно, това ще реши енергийното бъдеще на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

rumen221

преди 12 години

ГРАБЕЖА ЗАПОЧНА...- БОКО И ЦВЕТЕЛИНА, ЗАПОЧНАХА ЕКСПРОПРИАЦИЯТА НА ПАНЕЛКИТЕ...- Назначиха шесте фирми които ще извършват експроприацията, пардон..., санирането... Назначиха и банката... Общинските съвети са готови с предписанията за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САНИРАНЕ Съдиите (избраните) вече чакат делата с готовите присъди...- "В ИМЕТО НА НАРОДА - ЕСКПРОПРИАЦИЯ В НЕГОВА ПОЛЗА...!"- А В РУМЪНИЯ ГРАЖДАНИТЕ УЧАСТВАТ САМО С 5% В САНИРАНЕТО... Е...- КЮМУРДЖИЙСКИТЕ ПАРТИИ СИ СВЪРШИХА ЧЕРНАТА РАБОТА(ПО БЕЛЕНЕ)...- ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗТУРЯТ...!!! - НОВИТЕ КЮМУРДЖИЙСКИ МОЩНОСТИ В МАРИЦИТЕ ЩИ СА ГЕРБАДЖИЙСКИ...!

68

Smurf

преди 12 години

Е баси тия от Герб съвсем са изтрещели , първо теглим една баданарка на 5и6 реактор и ги доим докато не гръмнат после слагаме 7 реактор а може и 8 , лепим изолация сменяме дограми, съвсем са загубили представа за реалноста. Добре че се вижда края на мандата им , че човек не знае утре като се събуди каквоможе да му се случи. Ако тръгнот да натискат 5и6 реактор на 110% мошност може така да изгърмят централата , че ако се разминем само да ни порасне трета ръка ще сме щастливи

67

Схеми схеми

преди 12 години

Ами да, за да изнасяме ток на ниски цени, цените за домакинствата трябва да са толкова високи, че хората да стоят на газени лампи и на студено! А със задължителното саниране се обслужват интересите на закусалите мутри строители на нова Булгария и на банките, одобрени задължително да кредитират надутите цени за санирането. Така ще отнемат собственоста, но всичко което се прави в тази територия е схеми и далавери, правещи живота на обикновените хора ад, но на кой ли му пука!

fallback