Българската страна изглежда не разбира добре какво означава да се прехвърли оборудването за АЕЦ "Белене" в „Козлодуй“. Снимка: архив, Булфото
fallback

Решението на правителството на България за прекратяване строителството на АЕЦ „Белене“ и прехвърляне на закупеното оборудване на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ имаше повече политически, отколкото обмислен технико-икономически характер.

Това заяви генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Бяхме готови да изпълним условията по договора, готови за решението на правителството на България“, каза Кириенко.

„По-голямата част от оборудването /за АЕЦ „Белене“/ е готова, друга част е в процес на изготвяне, договорите със заводите са сключени, трябва да се взимат решения – или те ще заплатят това оборудване, като това са големи суми, общият обем на поръчаното оборудване и работите е близо 1 милиард евро, това оборудване трябва или да се плати, или трябва да се отиде на разтрогване на договорите и на предприятията да бъдат платени неустойки. Това е въпрос на възложителя“, обясни ситуацията Кириенко.

Oще по темата

Според него е възможно поръчаното оборудване да бъде предадено на АЕЦ „Козлодуй“.

„За „Козлодуй“ обаче няма нито проект, нито лиценз, нито разрешение за строителство“, каза шефът на „Росатом“. Срокът за адаптиране на това оборудване за „Козлодуй“ е 5-7 години, „но не е ясно какво ще стане с оборудването през това време“. Освен това на площадката на „Козлодуй“ се планира един блок, а не два и цялото оборудване няма да може да бъде пренесено там, каза Кириенко.

В тази връзка, заключи той, „решението на българското правителство имаше политически характер, а не обмислен технико-икономически“.

„Ние засега не усещаме от българските си партньори обмисленост и готовност за по-нататъшни стъпки“, заяви той. „Отнасяме се с уважение към решението на ръководството на България, но докато не се видят следващите стъпки, изглежда, че българската страна не разбира добре какво означава да се прехвърли оборудването в „Козлодуй“, което ще правят те“, заключи Кириенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

rumen221

преди 11 години

- Идиотщината и по ходи по хората, не само по коюти матряла- Ако доклада на HSBC е верен и 2 реактора струват 10.3 милиарда, от които 2 милиарда вече са вложени, ако преместим единя в Козлодуй ще похарчим още 6 милиарда или ЩЕ ИМАМЕ 1 РЕАКТОР ЗА 8 МИЛИАРДА ВМЕСТО ДВА ЗА 10 И ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД ПОНЕ 10 ГОДИНИ, ТОЙ ПАК ЩЕ Е РУСКИ, НО МНОГО ПО-СКЪП И ТОГАВА ЗАЩО ГО МЕСТИМ???- ПУБЛИКУВАНИЯ ДОКЛАД Е МЕНТЕ!!! - Докладът на консултанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН В ТРИ ВАРИАНТА И Е ГУБЕЩ САМО, АКО, НАМЕРИМ ГАЗ ПО 75 ДОЛАРА, А ТОВА Е ФАНТАСТИКА С СТИЛ ЖУЛ ВЕРН!!! - Спроред консултанта HSBC усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.4 ст/кВч. Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 5,5 ст!!!1. Не става въпрос за това дали реакторите да са американски или руски Руските реактори са с много по-висока степен на надежност, в момента Франция строи руски реактор, А ОБЩО ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ 43 РЕАКТОРА, КАТО САМО НАШИТЕ БИЛИ ГУБЕЩИ!?!?- До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.- В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето), ЗАЩОТО С ТОВА ГОРИВО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, още при проектирането им са били предвидени като двойно горивни за атомни и за газови и трябваше само да се направят газовите горелки и да се свържат с 35км. газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да строиш газова, правеща три пъти по-скъп ток, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми блок!!!5. НАЙ-ВАЖНОТО!!!- С парите за строежа на Белене могат да се санират 50 000 жилища, което е 2,5% от 2 000 000 домакинства и при 50% ефективност ще се постигне икономия от 1,25%..., ВМЕСТО ОБЩАТА ЦЕНА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА ДА НАМАЛЕЕ С 30%, ПРИ СЪЩИТЕ РАЗХОДИ!!! - СМЕШНО И ЖАЛКОНО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ(за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛАДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!!

104

Анонимен

преди 11 години

имам един въпрос.Като се построи аец Белене,ще поевтинее ли тока?Каква ми е файдата и от Козлодуй и износа на ток,като през два месеца се вдига цената му.

103

Един българин

преди 11 години

Беше зората на демокрацията.Завършвах УНСС-1992г.Кмет на София бе Александър Каракачанов ,син на известен ДС генерал,основател на Зеланата партия,СДС и поне 6 еко-организации.Имаше митинг пред парламента.Минавах с двама мои колеги и забелязах един мой професор,д-р на икон.науки и шеф на катедра.Поканихме го в ресторанта на хотел Софияна чаша бира.Не отказа човека,познаваше ни и ни имаше доверие.Помолихме го да коментира исканията на протестиращите за закриване проекта Белене.Да знаете колеги ,ни каза той ,че това са *** които не знаят какво искат.1.Земята да си обработват.Дини/либеници/- да садат./Там са ставали най-добрите дини./2.Бай Тошо направи 10 000 инженери в Козлудуй ,сега тези си искат земята и какво като си я получат.Да станат земеделци?3.Ще дойде време да плащаме да тази простотия./този митинг/.Изпихме бирата за има няма 20мин.и си тръгнахме .Така рече професора и така стана 2012г.Никога няма да го забравя този професор.Сега сме 2012г.Сиреч 20г.след този разговорвсе си мисля вече дали някой иска още да сади дини.

fallback