Владимир Филат с Бойко Борисов. Снимка: БТА
fallback

Премиерът на Молдова Владимир Филат, който е на официално посещение у нас,  благодари на
правителството на България и на българския народ за безусловната подкрепа, която винаги са оказвали на Молдова.

„България разполага с богат опит в годините по отношение на европейската интеграция и този опит е много важен за нас“, отбеляза гостът.

Той припомни, че още в началото на мандата му като премиер е имал възможността да се среща с министър-председателя Борисов на различни международни форуми.

„Много добре помня посланията, които той пращаше към европейските партньори - неща, които се отнасят до реформите, до бюджетния дефицит и до ангажиментите, които той е поемал. От дистанцията на две и половина години всички негови заявления се превърнаха в действия и заради това смятам, че България представлява добър пример за всички“, заяви Филат.

Той благодари лично и на премиера Бойко Борисов за подкрепата както на Молдова, така и на страните от региона.

„Горд съм, че в лицето на Бойко Борисов имам един много добър приятел“, каза в заключение Владимир Филат.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза от своя страна, че България подкрепя Молдова и в ЕНП, и в Европейския съвет, но те сами са постигнали намаляване на бюджетния дефицит на 2,4 на сто, а от 25 глави, 23 вече са затворени.

„Те много уверено вървят по пътя на европейската интеграция и се надявам, че обществото на Молдова ще подкрепя усилията на премиера в стремежа му да отведе страната в голямото европейско семейство“, каза Борисов.

Той благодари на госта си за това, което се прави в Тараклийския район, и за поетия ангажимент Тараклийският
университет да стане регионален.

Министър-председателят се спря и на темата за интерконекторните връзки и за възможностите за енергийна диверсификация, която е била обсъдена на двустранната среща. По думите му българският министър на икономиката, енергетиката и туризма е в Дания, като основна тема на разговорите там е Южният газов коридор.

Бойко Борисов отбеляза също възможността българският бизнес да бъде по активен в отношенията си с молдовския, тъй като Молдова не плаща мита през свободните си зони и ако от България се изнасят полуфабрикати, те влизат в бившите съветски републики без мита.

Споразумение за сътрудничество при бедствия между България и Молдова бе подписано днес в присъствието на премиерите на двете страни Бойко Борисов и Владимир Филат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

666! СУПЕР...

преди 12 години

...С МОЛДОВА БАЦЕ БАРИСОФ ПРАИ ИНАТ НА ПУТИН...ХИХИ ЗАРАДИ ПРИДНЕСТРОВИЕТО...!

64

Демон

преди 12 години

Що не ни похвали Европейския съюз, а ни хвалят само другите индианци на нашия хал!!!

63

Мамалигар

преди 12 години

Горд съм, че в лицето на Бойко Борисов имам един много добър приятел, каза в заключение Владимир Филат. !!! Този мамалигар Филат да попита българският народ колко са горди ,че имат такава Тиква за примиер ,ама кво да се прави материала ,материала го избра.

fallback