Днес беше първото заседание на Съвета. Снимка: БТА
fallback

Президентството ще гарантира, че националните приоритети няма да се подменят, заяви държавният глава Росен Плавнелиев на първото заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура към президентството.

Той изтъкна, че тази година е изключително важна, защото ще се планира развитието на България до 2020 г.

По думите на държавния глава президентството ще работи година по година и правителство след правителство страната да се развива и да изпълнява програмата “България 2020“.

Според Плевнелиев трябва да е ясно, че не може да има успех нито на регионално, нито на държавно ниво, ако няма концепция.

"Няма да постигнем успех, ако се фокусираме само върху едни милиарди, които трябва да бъдат похарчени", каза той.

Държавният глава допълни, че ключово за успеха на “България 2020“ е всички институции да се обединят и да работят за националните приоритети.

От своя страна президентството ще стартира дебати по националните приоритети във връзка с изготвянето на националната програма.

По думите на Плевнелиев страната ни трябва да започне да мисли за развитието си в дългосрочен план. Президентът посочи, че държави като САЩ и Китай работят вече по програми, които ще определят развитието им до 2050 година.

Той допълни още, че България трябва да следва изградените си приоритети, а не да се връща назад или да се отклонява в различни посоки. По думите на Плевнелиев много държави следват ясно начертаните си приоритети, независимо кой е на власт.

Президентът очерта шест ключови приоритети в основата на програмирането за 2014 - 2020 г. по европейския фонд за регионално развитие и по кохезионния фонд.

По думите му инфраструктурата вече е основен приоритет и трябва да се подобри качеството й, защото това е предпоставка за развитие и на останалите неща.

Плевнелиев посочи още, че трябва милиарди инвестиции във водния сектор, защото “водата е бъдещият петрол“. Той определи като “висша форма на държавна грижа към гражданите“ въвеждането на електронно правителство.

Президентът заяви, че трябва да се подготви мащабна национална програма за енергийна ефективност в жилищния сектор и в сектора на предприятията.

На първото заседание на  Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура присъстваха вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, министрите Лиляна Павлова, Нона Караджова, Томислав Дончев, депутати, лидерите на КНСБ и на КТ "Подкрепа", представителите на работодателски организации, експерти.

Плевнелиев благодари на правителството, че в средата на 2010 г. е създаден Националният съвет за развитие към Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 12 години

НЕЩО СИ ИСКАЛ ПРЕЗИДЕНТЪТАЗ ПЪК ИСКАМ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ПОНЕ ГРАМОТЕН ЧОВЕК С ПОНЕ НЯКЯКВА ОБЩА КУЛТУРА,АМА НЕЙСЕ

66

ии

преди 12 години

"Няма да постигнем успех, ако се фокусираме само върху едни милиарди, които трябва да бъдат похарчени".г-н Президент На вас не ви се дават пари за да бъдат изхарчени.Народа заделя от залъка си близо (1/3) за да може държавата да просперира. Да има детски градини, пътища, училища, канализация, ток, болници, за да има БЪЛГАРСКИ деца на детските полощатки, да има парички за нашите родители които са теглили хомота и да давали 1/3 от парите си 45 години за тая пуста България.

65

камен

преди 12 години

Може ли поне един път да мине без благодарност към правителството!

fallback