Принц Нарухито прие в резиденцията си председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Снимка: Reuters

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която е на посещение в Япония начело на парламентарна делегация, покани ръководството на японската корпорация Тошиба да участва в разработването на алтернативен на АЕЦ „Белене“ проект, в който да са представени най-новите енергийни технологии на компанията. Тя подчерта важността, която такъв проект ще има за икономиката и енергетиката на България, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

Цачева разговаря с президента на Тошиба Пауър Системс Йошихару Игараши и Йошихиро Абуратани - вицепрезидент на фирмата.

От своя страна представителите на Тошиба изразиха благодарност за направеното предложение и увериха, че ще се ангажират в проучването на възможностите за реализация на нова енергийна мощност на площадката на АЕЦ "Белене".

Ръководството на японския концерн Тошиба (Toshiba) потвърди също така желанието на корпорацията да участва в модернизацията на българската енергетика.

Още по темата

Йошихару Игараши отбеляза, че ползотворното сътрудничество с България има повече от 30-годишна история. Той посочи обектите на българската енергетика, построени с участието на Тошиба - ПАВЕЦ "Чаира", модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" и на ТЕЦ Марица изток-2. Йошихару Игараши изрази надежда, че сътрудничеството в областта на енергетиката ще продължи, като Тошиба ще предложи
най-новите си високоефективни и екологични технологии.

Цецка Цачева информира, че сред българските приоритети са енергийната ефективност и енергоспестяването и изрази надежда, че Тошиба ще предложи ефективни технологии и в тази област, където България има все още проблеми.

Цачева отбеляза възможностите за по-тясно сътрудничество на японската фирма с българските машиностроители, като даде за пример завод "Вапцаров" в Плевен, произвеждащ висококачествени турбини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase