Маргарита Попова. Снимка: Impact press group
fallback

Нито една молба за помилване не е удовлетворена от Комисията по помилвания, обяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Днес беше представен първият отчет за работата на комисията. След встъпването си в длъжност Попова обяви, че ще изкара помилването на светло и регулярно ще прави представяне на цялата дейност.

Вицепрезидентът отчете, че в Комисията по помилвания са постъпили 309 молби за периода 23 февруари – 31 март тази година.

200 молби са разгледани, като по 187 от тях комисията е излязла с предложение за отхвърляне, а 12 разглеждания са прекратени.

В процес на разглеждане са 19 молби, а 364 чакат справки или документи от други институции. 274 са заварените молби от предходния мандат.

Най-много от разгледаните молби са на осъдени за кражби - 46, на осъдени за убийство - 40, за грабежи - 30, за грабеж, придружен с убийство или с опит за убийство - 17.

По думите на Маргарита Попова помилването не замества съдебната институция и вицепрезидентът не е съдебна инстанция.

Тя допълни, че е изключително важно да се взима предвид цялостна наказателна политика на държавата и акцента върху хуманността. Според Попова точно хуманността е критерият, който винаги трябва да се отчита.

Комисията по помилването към президента е създала и регистър на гражданите, които депозират молби за помилване, заяви Попова.

Комисията ще има и библиотека, в която ще се пазят по-сложните казуси. По думите на Попова това ще допринесе за работата, както на тази, така и на следващите комисии.

"Положихме усилия да стандартизираме работата на комисията. Създадохме вътрешна методика, която подробно проследява начина, по който се предоставя информацията", каза председателят на комисията Ива Пушкарова.

По думите й работата на комисията по произнасяне се е съкратила – произнасянето по преписките става вече за един месец, вместо тримесечния срок при работата в предходния мандат на Първанов-Марин.

По думите на Пушкарова няма отказано помилване поради един единствен аргумент. Председателят на комисията уточни, че се разглеждат различни  фактори –  здравословно състояние, семейно положение, риск от рецидив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Мими

преди 12 години

Тази госпожа е "кукла на конци" :)Мен да бяха направили вицепрезидент, поне щях да бъда само кукла :):):):):)

30

БГ

преди 12 години

Е, стига де! Когато "ги пускат" - защо ги пускат! Когато "не ги пускат" - не работят! Айде малко по-сериозно! Нека си лежат по затворите - явно има причина да са там!

29

студент

преди 12 години

Пушкарова е асистент в СУ и си мести упражненията, когато на нея и е удобно. Попова да каже как е избрана младата юристка (имаше ли конкурс за членове на комисията) за шеф на комисията?

fallback