Новият шеф на НЗОК Пламен Цеков. Снимка: БТА
fallback

Със 115 гласа "за", двама - против и 13 - въздържали се парламентът избра депутата Пламен Цеков /ГЕРБ/ за управител на НЗОК.

Той зае поста на подалата оставка Нели Нешева, която си тръгна след скандала с раздадените бонуси в Касата.

Преди гласуването зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова очерта профила на номинирания за управител на здравната каса - професионалист, доказал качества и умения в сферата на здравеопазването, човек с морал, чест, управленски опит, ръководил структури в сферата на здравеопазването.

Oще по темата

Веднага след гласуването Пламен Цеков благодари на всички, които са го подкрепили, особено внимание обърна на подкрепата, дадена му от страна на сините.

"Благодаря на г-н Костов. Не се притеснявайте, че моята кандидатура е политическа. От една страна ще искам да оправдая политическото доверие, от друга – общественото доверие", увери той.

"Управлението на такива институции в никакъв случай не трябва да бъде подвластно на политическа конюнктура и партиен интерес", обяви на свой ред Хасан Адемов от ДПС.

"По време на управлението на ГЕРБ това ще бъде четвъртият управител на НЗОК", каза той и поздрави Цеков, че се е съгласил да бъде номиниран за поста.

Депутатката от левицата Мая Манолова също се заяде, че ГЕРБ за две години и половина управление назначава вече четвърти човек начело на НЗОК.

"Предполагам, че следващият кандидат за шеф на НЗОК вече загрява на тъч линията и е сложил жезъла в раницата", заяви тя.

По думите й няма никакво значение дали управителят на НЗОК се казва Пламен Цеков или Цеко Пламенов - изборът е формален, отсече тя.

"Ще повлияе ли новият шеф на Касата на процесите? Ще повлияе ли на процеса на договаряне на отстъпки за лекарствата", попита Манолова.

Накрая на словото си тя обеща, че левицата ще подкрепя всяка негово и на новата здравна министърка решение, стига то да е разумно и от полза за хората.

В кулоарите на парламента новоизбраният шеф на Касата посочи, че амбицията му е да продължи реформата в здравната система и до края на мандата на ГЕРБ да промени начините на финансиране на болниците.

По въпроса за бонусите и стимулирането на служителите в Здравноосигурителната каса, Цеков, заяви, че трябва да има стимулиране на служителите, но то трябва да е ясно регламентирано и обществото да е информирано за него и то да е в рамките на разумното.

Мандатът на Пламен Цеков е до 12 февруари 2015 година. Той беше заместник-председател на здравната комисия в парламента, но беше отстранен от поста си, след като името му бе замесено в скандалната поправка в Закона за контрол на прекурсорите и контрол на наркотичните вещества, публикувана в Държавен вестник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

iv

преди 12 години

този е луд за връзване

7

!

преди 12 години

Е- щом Искрето го е казала- вервам и! Всички трябва да минат през хранилката- да няма недоволни и всички са чисти, коректни и точни- като стъкълца!

6

:)

преди 12 години

Пацо Джойнта :)

fallback