Румен Овчаров е недоволен от спирането на проекта. Снимка: Impact Press Group
fallback

Има три възможни площадки в АЕЦ "Козлодуй", където може да се изгради нов блок.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на обсъждането на проекторешението на Народното събрание за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене".

Министърът влезе в спор с червеният депутат Румен Овчаров , който посочи, че с това решение правителството е загробило 2 млрд. лева на площадката на АЕЦ "Белене".

„Спирате икономически най-изгодния проект в областта на енергетиката и разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, коментира Овчаров.

„Очевидно работите на принципа „след нас и потоп”. Потопът в енергетиката става очевиден. Разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, добави Овчаров.

Според него управляващите са скрили предварителния доклад на HSBC, в който се посочвало, че до 2030 г. са нужни 40 реактора като този в Белене. Овчаров твърди, че докладът на консултанта по „Белене" е готов от миналата година и доказва, че пазар за електроенергията от проекта има, както и че централата е ефективна.


„Кого точно лъжете, че когато реакторът е в Белене, сме зависими от Русия, а в Козлодуй – не. Или аргументът е, че няма пазар за електроенергия, а ако и при Козлодуй изведнъж има пазар?“, попита Овчаров.

В отговор Делян Добрев посочи, че Овчаров е казал няколко неверни неща, сред които, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" не може да се строи нов блок, като това е залегнало и в енергийната стратегия.

„От къде знаем, че проектът АЕЦ "Белене" е печеливш като нямаме цена, имаме ескалация и нямаме инфраструктура“, попита Добрев.

Той посочи, че тази централа най-вероятно струва около 10 млрд. евро, 20 млрд. лева, без осигурен инвеститор и по-голяма сеизмичност на площадката на "Белене".

Добрев каза, че консултантът HSBC не е подал окончателния вариант на доклада, а имало предварителни доклади, разпратени по пощите. Той посочи, че не е намерен и стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", което е била най-важната задача.

Тези 2 млрд. лева не сме ги загробили ние, заяви министър Делян Добрев. Той посочи, че не са подписвали споразумение за допълнителни пари, а са правили плащания за това оборудване, което е поръчало предишното правителство, без да знае колко ще струва централата.

По-рано днес Румен Овчаров коментира пред Нова телевизия, че американците взели решение за "Белене", а не Борисов.

Според него така американската страна е гарантирала икономически "тяхните две  централи в "Марица-изток", която произвежда тройно по-скъпа енергия, която нямаше да е на пазара, ако беше "Белене".

"Марсианец ли инвеститор чакаха да кацне в "Белене", че да започнат да строят“, попита Овчаров.

Червеният депутат разказа и как вероятно е протекъл разговора между Борисов и Путин: "Най-вероятно Бойко се е опитал по чист балкански начин да се пазари, а Путин му е казал: Не се занимавай с "Белене" - мен тя не ме интересува, мен ме интересува "Южен поток". И Бойко с пръст в устата дойде да ни информира".

Заради тази реплика Борисов използва думите на Овчаров и определи проекта като „трик балкански“, като хвърли вината за нереализирането му на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Анонимен

преди 12 години

LAJLIVOTO OV4AR4E...SIN NA BANDITOPARTIZAN.........Q KAJI,KAK PO SPISAK WI DAVAHA PODARACI,GOLEMITE APARTAMENTI,A NIE 4AKAHME ZABOKSUNIERI PO 15/20 GODINI......KRASNAQ SMRAD....

69

антикомунист

преди 12 години

*** и червен бандит овчаров е национален предател. добре го запомнете. япония за една година ЗАТВОРИ 45 АТОМНИ РЕАКТОРА И СЕ ОТКАЗВА ОТ АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА,КОЯТО ПРОИЗВЕЖДА 30% от електроенергията и досега. германия също изостави атомните реактори.а ние кои сме та да продаваме ток от две атомни централи и да живеем във вечна мизерия,докато овчаровата банда трупа милиони в тайни сметки и нагло ни прави на по-големи маймуни отколкото сме?

68

IVO

преди 12 години

E TAKAVA BEZOCHLIVOST TAKAVA NAGLOST NIAMA NIKADE,OVCHAROV KAJI AKO TI STISKA KOLKO KOMISIONNA VZE ZA BELENE KAKVO SE PRAVISH NA ZAGRIJEN PONE VIE KRADLIVATA CHERVENA SGAN NIAMA DA VRASHTATE TEZI PARI KAKTO DERBERITE VARNAXA TEZI SMESHNI BONYSI.NE RAZBRAXTE LI CHE BOKO MOJE DA E VSIAKAKAV NO POVECHETO OT NAS SHTE GO PODKREPIAME ZASHTOTO VIDIAXME VIE KAK OGLOZGAXTE BALGARIA I AKO IMASH SRAM OT BOGA PONE ZAMALCHI,AMA NALI SI ATEIST TI SAMO NA PARATA MOJE DA SE KLANISH TI I CIALATA CHERVENA PASMINA

fallback