Румен Овчаров е недоволен от спирането на проекта. Снимка: Impact Press Group

Има три възможни площадки в АЕЦ "Козлодуй", където може да се изгради нов блок.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на обсъждането на проекторешението на Народното събрание за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене".

Министърът влезе в спор с червеният депутат Румен Овчаров , който посочи, че с това решение правителството е загробило 2 млрд. лева на площадката на АЕЦ "Белене".

„Спирате икономически най-изгодния проект в областта на енергетиката и разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, коментира Овчаров.

„Очевидно работите на принципа „след нас и потоп”. Потопът в енергетиката става очевиден. Разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, добави Овчаров.

Според него управляващите са скрили предварителния доклад на HSBC, в който се посочвало, че до 2030 г. са нужни 40 реактора като този в Белене. Овчаров твърди, че докладът на консултанта по „Белене" е готов от миналата година и доказва, че пазар за електроенергията от проекта има, както и че централата е ефективна.


„Кого точно лъжете, че когато реакторът е в Белене, сме зависими от Русия, а в Козлодуй – не. Или аргументът е, че няма пазар за електроенергия, а ако и при Козлодуй изведнъж има пазар?“, попита Овчаров.

В отговор Делян Добрев посочи, че Овчаров е казал няколко неверни неща, сред които, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" не може да се строи нов блок, като това е залегнало и в енергийната стратегия.

„От къде знаем, че проектът АЕЦ "Белене" е печеливш като нямаме цена, имаме ескалация и нямаме инфраструктура“, попита Добрев.

Той посочи, че тази централа най-вероятно струва около 10 млрд. евро, 20 млрд. лева, без осигурен инвеститор и по-голяма сеизмичност на площадката на "Белене".

Добрев каза, че консултантът HSBC не е подал окончателния вариант на доклада, а имало предварителни доклади, разпратени по пощите. Той посочи, че не е намерен и стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", което е била най-важната задача.

Тези 2 млрд. лева не сме ги загробили ние, заяви министър Делян Добрев. Той посочи, че не са подписвали споразумение за допълнителни пари, а са правили плащания за това оборудване, което е поръчало предишното правителство, без да знае колко ще струва централата.

По-рано днес Румен Овчаров коментира пред Нова телевизия, че американците взели решение за "Белене", а не Борисов.

Според него така американската страна е гарантирала икономически "тяхните две  централи в "Марица-изток", която произвежда тройно по-скъпа енергия, която нямаше да е на пазара, ако беше "Белене".

"Марсианец ли инвеститор чакаха да кацне в "Белене", че да започнат да строят“, попита Овчаров.

Червеният депутат разказа и как вероятно е протекъл разговора между Борисов и Путин: "Най-вероятно Бойко се е опитал по чист балкански начин да се пазари, а Путин му е казал: Не се занимавай с "Белене" - мен тя не ме интересува, мен ме интересува "Южен поток". И Бойко с пръст в устата дойде да ни информира".

Заради тази реплика Борисов използва думите на Овчаров и определи проекта като „трик балкански“, като хвърли вината за нереализирането му на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase