Борисов обвини БСП за провала на АЕЦ "Белене". Снимка: БТА
fallback

„Ако е имало противник на АЕЦ „Белене“, това  е било правителството на Сергей Станишев“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите, които обсъждат проекторешение за спиране на строежа на АЕЦ „Белене“.

То предвижда още подкрепа на действията на правителството за проучване строежа на парогазова мощност и изграждането на нова ядрена мощност на площадката в „Козлодуй“.

Относно критиките на левицата за правителственото решение Борисов отново заяви, че проектът е бил компрометиран от самото начало. Той беше категоричен, че когато всички инструменти са били в БСП, левицата не е направила нищо да завърши проекта, да подпише окончателен контракт и процесът да стане необратим. Борисов обвини левицата, че много добре е знаела, че с 4 млрд. лева не може да се направи централа, а същевременно са плащали „скъпа ескалация“.

Той определи проекта като „трик балкански“, който не минава никъде. И това е била причината да не може да се намери стратегически инвеститор. Борисов припомни, че проектът е възстановен без конкурс, защото можело да бъде довършен от този, който го е започнал.

„Урбулешката просто продължавате без конкурс. Най-голямото компрометиране в очите на  евроатлантическите ни партньори“, разкритикува още Борисов, след което се обърна към сините, че не могат да си приписват успеха за „Белене“.

Oще по темата

Той благодари на Иван Костов и на Мартин Димитров за поздравленията, но добави: "Истинският успех за нестроителството на АЕЦ "Белене" е на лявата част от залата и правителството на Станишев".

Премиерът пожела успех на икономическия министър Делян Добрев, който заминава за Москва с „тежката задача да подреди бакиите, които са оставени“. Той трябвало да убеди руснаците да излезем от проекта без съдебни процедури.

Борисов посочи, че Пети и Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" са жизненоважни за нашата икономика. По негови изчисления седмият реактор ще ни забави с между пет и седем години. Но от 33 години правим "Белене", така че на фона на това седем години не са нищо, отбеляза той.

По време на обсъждането Борисов влезе в полемика със зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заради проекта "Цанков камък". Премиерът напомни, че НЕК е задлъжняла с 1 млрд. лева заради строежа на "Цанков камък".

„Трябва да призная, че на вас не са ви чужди миговете на откровения и  желанието да обслужвате политическите си амбиции с некоректни атаки. ДПС и Доган нямат нищо общо с Цанков камък. Не знам кога сте искрен. Вашият проблем не е цената на проекта на Цанков камък, а колко ще бъде цената от парогазовата централа, никой не казва. Защото тази тема се появи едва вчера. Вие го вкарвате в точка втора и предрешавате един проблем, който може да се окаже по-вреден икономически“, скочи заместникът на Сокола.

На свой ред Борисов поздрави Доган за рождения му ден и  добави: Гузен негонен бяга.

И добави, че ДПС няма отношение по "Цанков камък", а виновниците са други. Борисов допълни, че хонорарът на Доган е от други хидроенергийни поректи. Но като коалиционен партньор ДПС трябвало да знае с колко задлъжнява НЕК.

Относно газовата централа Борисов беше категоричен, че тя ще е частна след проведен конкурс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

Я

преди 12 години

До колкото си спомням преди да стъпи на власт Винету имаше едни RWE западняци които бяха сред инвеститорите, една френска банка BNP, която отпусна първите кредити. След една година нямаше RWE, не се плаща и кредита към BNP, в задача те си пита вие какво направихте ЗА този проект или още в началото знаехте, че няма да се строи? Тука обаче изниква въпроса защо и колко се платиха на Британската банка? Кой ще ги съди за това разпиляване на държавна пара?

154

ДЖИЯ ИВАН КОСТОВ

преди 12 години

ДОКАЗАНО НАЙ- ГОЛЕМИЯ ЦИРКАДЖИЯ, МЕЧТАЕ ЗА СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИЯ ЦИРК"БАЛКАНСКИ". САМО ЧЕ ТАМ ВЗЕМАТ САМО ТАЛАНТЛИВИ АРТИСТИ, А НЕ ПРОСТИ ЦИРКАДЖИИ С ТЕХНИТЕ ПЛОСКИ НОМЕРА.ЧОВЕКЪТ СТРАДА ОТ РАЗДВОЕНИЕ НА ЛИЧНОСТТА.ХЕМ ЧЕСТИТИ НА ДОГАН РОЖДЕНИЯ ДЕН, ХЕМ В СЪЩИЯ ТОЗИ МОМЕНТ КОМЕНТИРА,ЧЕ СЪЩИЯ ТОЯ ДОГАН ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГАЛ.*** ГО РАЗБЕРИ. БОЛЕН МОЗЪК И ТОВА СИ Е.САМО БОЛЕН МОЗЪК И ГАДНО КОРУМПЕ КАТО Б.Б.МОЖА ДА СЪТВОРИ ТАКОВА ЧУДОВИЩНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С ОТКАЗА ОТ БЕЛЕНЕ И ДА ПОЛЕГНЕ НА ДОКАЗАНИЯ ДАЛАВЕРА

153

пръднята

преди 12 години

Всички гербери воглаве с Цецка да се наредят да дават газ за газовата централа. За целта ще се раздава боб и кисело зеле.Само тогава ще имаме газова ценрала. Ей на балъци ни правят. Никога не си спомням по-нагло и некадърно правителство. То тези надминаха Жан Виденов и Филип -психото.

fallback