Сергей Кириенко. Снимка: архив, Reuters

Евентуален отказ на българските власти от строителството на АЕЦ "Белене" няма да донесе съществени загуби за руската корпорация Росатом, но ще бъде жалко за загубените време и сили", заяви ръководителят на концерна Сергей Кириенко. Това съобщи руската агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"При общ портфейл на поръчки за 20 енергийни блока за АЕЦ, които в момента има Росатом, при отказ от една централа загубата е несъществена. За АЕЦ "Белене" обаче бяха похарчени време и сили и ще бъде жалко за тях, ако проектът не бъде изпълнен", каза Кириенко.

Още по темата

"Позицията на Русия по този въпрос е крайно прагматична. Ако България реши да строи атомната централа, ще строим. Ако България няма нужда от това, няма да строим", допълни той.

Днес стана известно, че България се отказва от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Решението е на площадката там да се построи газова централа, а готовият реактор за "Белене" да бъде монтиран като седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

„На заседанието на правителството взехме решение да прекратим проекта АЕЦ „Белене” и да доплатим първи реактор, който през октомври ще е окончателно готов", каза премиерът Борисов.  Той уточни, че за реактора остава да се дадат около 140 милиона евро.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев е получил мандат за започване на процедура за монтирането му като седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Преди това заместник финансовият министър Владислав Горанов обяви, че на мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase