България все пак се отказва да строи само с Русия без трети инвеститори АЕЦ "Белене", съобщи руска агенця. Снимка: архив, Reuters
fallback

България все пак се отказва да строи само с Русия без трети инвеститори АЕЦ "Белене" и планира да изгради на нейно място газотурбинна електроцентрала, работеща с газ от "Южен поток". Това съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник от българските бизнес среди.

Вчера премиерите на двете страни - Владимир Путин и Бойко Борисов са обсъдили "в телефонен разговор икономическите и политическите отношения между страните и най-вече съдбата на АЕЦ "Белене" с руско участие", припомня руската агенция.

По данни на неназования източник на ИТАР-ТАСС при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, подкрепен на 100% и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще тече приоритетно.

Oще по темата

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където според обсъжданите варианти може да се построи седми блок. Това заяви неведнъж бившият министър на икономика, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Тази идея предизвиква определен скептицизъм в българските бизнес среди, тъй като оборудването на "Белене" в "Козлодуй" ще наложи придобиването на абсолютно нови проектни разработки и решаването на възможно най-сложни технологически задачи, чийто обем в момента трудно може да се определи, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Предварителният анонс от страна на Борисов за вчерашния му разговор по телефона с Путин беше, че ще информира руския премиер за решението на България за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене".

От съобщенията от София и Москва след разговора не стана ясно каква позиция е заявил премиерът ни. Беше посочено само, че двамата подробно са обсъдили "двустранните, както и международните проекти в сферата на енергетиката".

По-рано в телевизионно интервю Бойко Борисов заяви, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му.  За газопровода “Южен поток” пък Борисов каза, че това е изгоден за България проект, това е единственият коз на България, за да се бори за намаляване на цената на газа.

От своя страна лидерът на ДСБ Иван Костов посочи вчера като един от възможните три според него варианта за „Белене“ правителство да изостави идеята за атомна електроцентрала и да се върне към идеята там да бъде изградена парогазова централа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

314

абсурди всеки ден

преди 12 години

егати новините, егати държавата..рецидивист с 3 присъди и 42 нарушения е на свобода и дори кара такси, резултатът го видяхме.Въпросът е,че сега с него още някои би трябвало да влезе на топло,кой носи отговорност?? Питбул се разхожда на свобода, влиза в детска градина и напада деца..пак виновни няма. Един дърт комунист върти с месеци работниците си в две големи предприятия и държавата не може да го пипне...защо трябва да живеем с тези абсурди,защо насила искат да ни изгонят от страната ни??

313

Анонимен

преди 12 години

Нещата са доста ясни и въпросът с АЕЦ Белене, не е икономически, а политически. Лесно е да се види кой какъв интерес има. Повече от ясно е че именно САЩ натискат да се спре строежа на нов АЕЦ, при това не само в България, а навсякъде , където могат. Да не говорим че. Тъжното е, че в момента американците така са хванали Бойко за топките , че той не сме е и *** си да избърше без да са му разрешили.

312

Анонимен

преди 12 години

Що да не пуснат облигации за кредитиране на АЕЦ Белене?Така ще е най-правилно, г-н Х ще си купи облигации защото предполага, че централата е прекрасна, аз няма да си купя защото съм скептичен за бъдещето на АЕЦ. Пенсионните фондове също могат да си напазаруват облигации за АЕЦ Белене и после ще имат оправдание за своята неплатежоспособност.

fallback