Сергей Станишев. Снимка: архив, Булфото
fallback

Георги Първанов като президент не беше достатъчно категоричен по въпроси, свързани с ГЕРБ като партия и с последните избори. Това каза председателят на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред Нова телевизия.

„Да, упреквал съм Първанов по отношение на ГЕРБ, с основание. По отношение на изборите, очаквах много по-ясна позиция от Първанов. Това, което се случи, е недопустимо”, каза още Станишев..

„Конгресът на БСП ще има значение не само за партията, а за цялата страна – да има силна опозиция, която да може да се противопостави на ГЕРБ. Постигнали сме немалко като опозиция, но знам, че БСП може и трябва да бъде още по-силна и категорична опозиция.

БСП трябва да си отговори на няколко политически въпроса. Първият е има ли желание да бъде истинска алтернатива на ГЕРБ? Ние по какъв начин участваме в политиката – маскирайки се или със свое лице, със своя политика? Аз предпочитам втория начин”, каза Станишев.

„Ние на конгреса трябва да кажем кои са нашите приоритети – политически, управленски. С нашето лице да се борим за доверието на хората. Аз със сигурност имам не един и не два пропуска, но съм открит човек, открито заявявам своите позиции и когато имам убеждения, ги отстоявам”, допълни Сергей Станишев.

„Най-важното е да бъдем последователни и смятам, че това е поведението на БСП. БСП може да победи ГЕРБ, защото това е партия, която е идейна, която има обща цел. Ние нямаме нужда от вожд, защото лидерските партии се появяват бързо и бързо изчезват”, каза Станишев.

По повод извършените промени в правителството лидерът на социалистите каза, че  те няма да доведат до промяна, защото няма политика. „Колкото и министри да смениш, ако няма реформи, ако няма система, ако няма визия, няма какво да се промени”, каза още Станишев.

По думите му министърът на здравеопазването Десислава Атанасова е предложила всеки българин, който няма платени здравни вноски, да не му се издава лична карта.

„Това е нарушаване на други закони. Как е възможно това? Това са един милион българи с неплатени вноски. Те не могат, те не вярват, че системата работи. Накрая има едно разхищение на публичния ресурс и това не е защото са лоши вносителите и търговците на лекарства, а защото им се позволява, защото са децентрализираха търговете в 300 болници, оскъпиха се лекарствата с 40%, а някои лекарства със стотици проценти заради липса на контрол”, допълни Сергей Станишев.

Във връзка с договора с “Хохегер” Станишев каза, че е смешно парламентът да се занимава с нещо, което е проверено от Сметната палата. „Нищо съмнително няма. 2006 г. когато не беше гарантирано членството на България в Европейския съюз, имаше нужда от кампания, в която да се организират срещи, пресконференции, за да се чуе българският глас. Резултатът беше постигнат – България стана член на Европейския съюз”, допълни Станишев. На въпрос дали е уверен, че този договор е помогнал на страната, Станишев заяви „Естествено”.

Според Сергей Станишев „Сребърният фонд” е ограбване на фискалния резерв. „Скъпи приятели, парите свършват” – това означава. Това е знак за чужбина, че България вече няма пари”, каза още Станишев.

„Това правителство е платило за „Белене” 130 милиона, без да знае дали ще го има или не. Има пълна мъгла какво ще се прави или няма да се прави и междувременно се дават пари. Абсурдна е сегашната ситуация”, каза Сергей Станишев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 12 години

Лудия пак ги подкара неговите си глупости.Марш Серьожа.

85

Анонимен

преди 12 години

Този шапшал още ли не се е гръмнал

84

мак

преди 12 години

Стига вече стари вицове!

fallback