Снимка: Ройтерс

За момента няма основание крайното решение за цената на газа да не е според прогнозите, тоест увеличението да е с близо 13%, каза председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

а днешното заседание на комисията бяха обсъдени предстоящите от началото на април изменения в цените на природния газ и на топлинната енергия.

Минимум 2-3% от повишената цена на газа за второто тримесечие на годината се дължи на скока на цената на синьото гориво от местен добив, обяви Семерджиев.

Припомняме, че искането на "Булгаргаз" е за повишение на газа с 26 на сто.

Председателят на енергийния регулатор каза, че очакванията на комисията са били цените на газа от местен добив да бъдат по-ниски, но фирмата "Мелроуз Рисорсиз“ е поискала увеличеине на цената на газа с почти 30%.

В тази връзка изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов коментира, че "Мелроуз Рисорсиз“ е частно дружество и може само да определя цените си. Той допълни, че Булгаргаз изкупува над 90% от техния добив на синьо гориво.

Ще припомним, че бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков неведнъж подчертаваше, че местният добив на газ ще свали цените на синьото гориво, обаче сега става обратното.

На заседанието и Семерджиев, и Гогов изразиха мнение, че в близките две седмици може да бъдат договорени с Газпром по-ниски цени на газа, които да се отразят на цените на потребителите на едро и на дребно.

Гогов уточни, че при евентуално намаление на цените от Газпром, "Булгаргаз" ще подаде заявление за намаление на цените на газа -обаче спрямо предложението на дружеството, а не спрямо предложението на комисията. 

„Математически погледнато и да има намаление на цената от Газпром, ДКЕВР вече го е предвидила“, каза Гогов.

За финансовото състояние на "Булгаргаз" Гогов каза, че поради определените от комисията по-ниски цени на газа спрямо исканите от Булгаргаз, финансовото положение на дружеството се влошава. Сега започва одит на компанията, който ще приключи за шест седмици.

Още новини за българската икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase